De eendenman

De eendenman‘ is de titel van een boek dat ik geschreven heb. Het is 16 februari 2009 verschenen bij Nieuw Amsterdam. De ondertitel luidt ‘Over homoseksuele necrofilie en ander opmerkelijk diergedrag’. U begrijpt het al: de necro-eend komt natuurlijk uitgebreid aan bod (met nieuwe opmerkelijke gevallen van necrofilie in het dierenrijk), maar ook de verhalen achter de Dominomus, mijn zoektocht naar de laatste schaamluis en het ongelofelijke verhaal over de merel die al vier jaar bijna niets anders doet dat tegen het raam vliegen.

‘De eendenman’ bevat eerder (in NRC Handelsblad, Nieuw Rotterdam en Straatgras) gepubliceerde verhalen en nieuwe, eigenaardige belevenissen.

Het boek telt 205 pagina’s en is geïllustreerd met 60 afbeeldingen. De winkel van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft het boek altijd op voorraad, en bestellen kan ook hier. In 2017 verscheen ‘De eendenman’ als Dwarsligger, in combinatie met ‘De bilnaad van de teek’.

In september 2018 verschijnt de langverwachte Duitse vertaling – Der Entenmann. Dit boek heb ik geactualiseerd en aangevuld met passende verhalen uit ‘De bilnaad van de teek’ en ‘De kloten van de mus’.

Dit is de inhoudsopgave van ‘De eendenman’:

Woord vooraf
1 Homoseksuele necrofilie
2 Bent u de eendenman?
3 De woerd en zijn wokkel
4 Kraaienpiraterij
5 Nijvere nestbouwers
6 Buizerds in Manhattan
7 Kwakken in Rotterdam
8 Een jachtspin op Heijplaat
9 De ral van Nozeman
10 De kraaiende hen
11 Kloten van de mus
12 Een al te lange roede
13 Help, de schaamluis verdwijnt!
14 Mussengekte
15 De maffe merel
Dankwoord
Bronnen
Register van namen en soorten

Voorpublicaties zijn te vinden in Quest (februari 2009) en in M het maandblad van NRC Handelsblad (februari 2009). Recensies staan ook op deze site: klik hier.