De kloten van de mus

40-41-moeliker-kees-de-kloten-van-de-mus-rugOp 4 november 2016 verschijnt mijn nieuwe boek, getiteld De kloten van de mus, bij Nieuw Amsterdam Uitgevers. Het is een vervolg op De bilnaad van de teek dat door de Volkskrant werd uitgeroepen tot – jawel – ‘het beste wetenschapsboek van 2012’ en in diezelfde krant 5 sterren kreeg.

‘De kloten’ gaat door waar ‘De bilnaad’ stopte en bundelt de stukjes Beest die ik de afgelopen vier jaar voor NRC schreef. Waar nodig en nuttig heb ik de tekst voorzien van een update.

Dit is de flaptekst die de inhoud van het boek prima samenvat:

Een zee-egel met een slakkenhuis in de anus, perronspreeuwen die treinen laten vertrekken en strandlopers op straat. Met zijn tweewekelijkse rubriek ‘Beest’ op de Achterpagina van NRC Handelsblad etaleert bioloog Kees Moeliker zijn fascinatie voor het ongewone en onwaarschijnlijke in de dierenwereld. Voor zijn onderwerpen put hij uit rijke natuurhistorische collecties, obscure publicaties, de actualiteit en scherpe eigen waarnemingen. Puntig, droogkomisch en doorspekt met keiharde wetenschap schrijft hij over landslakken die vliegverkeer stilleggen, het hart van de laatste trekduif en gewichtsloze kikkerseks. De kloten van de mus bundelt meer dan 100 stukjes beest gezien door de bril van een bevlogen bioloog. Dat de eendenman daarbij ook oog heeft voor homoseksuele papegaaien, lesbische albatrossen, nuttige necrofilie en het laatste schaamluisnieuws zal niemand verbazen.

Het gaat om precies 110 stukjes waarvan 81 procent over gewervelde dieren gaat, met vogels (54%) en zoogdieren (20%) als dominante soortgroepen. De biodiversiteit wordt niettemin gewaarborgd door stukjes over vissen, kikkers, padden, hagedissen en schildpadden. Onder de ongewervelden hebben insecten en spinnen de overhand, maar ik schrijf ook over weekdieren, kreeftachtigen en een kwal. Het mag duidelijk zijn dat De kloten van de mus geen kloteboek is. Het gaat niet uitsluitend over mussen en hun hamer-en-klokkenspel. Sterker nog: slechts vier stukjes hebben de huismus als onderwerp en welgeteld drie gaan over testikels: één over mussenkloten, één over eendenballen en één over de rattenbalzak.

Persoonlijk ben ik erg blij met de kleurendruk waardoor de plaatjes – in vergelijking met de zwartwituitvoering van De bilnaad – veel beter tot hun recht komen:

061_dubbel_interessant

[61] De gevilde zwarte rat, met linksonder de enige teelbal; NMR 9990-003289.