Mossadgier X63: de eerste foto’s

Vogelkundigen zijn perfecte spionnen. Ze hebben een goed excuus om overal en altijd met optische hulpmiddelen rond te kijken en notities te maken. Er zijn zelfs ornithologen-van-naam die ook werkelijk spion waren. Richard Meinertzhagen (1878-1967) en Dillon Ripley (1913-2001) zijn klassieke voorbeelden. Ian Fleming noemde zijn (fictieve) geheim agent 007 naar James Bond, de bekende ornitholoog en auteur van ‘Birds of the West Indies’ (1960).

Vogels die spioneren kende de geschiedenis van de ornithologie niet, tot de afgelopen jaarwisseling in Saudi-Arabië een vale gier (Gyps fulvus) werd gevangen die door de locale autoriteiten werd aangezien voor een agent van de Mossad, de gevreesde Israëlische geheime dienst. De vermeende spion was voorzien van een GPS-logger op de rug en een serie ringen aan de poten waarop onder andere ‘Tel Aviv Univ. Israel’ te lezen was. Berichten uit Israël en Saudi-Arabië over de mossadgier werden wereldnieuws.

De Israëlische autoriteiten ontkenden de beschuldigingen dat de gier onderdeel van een ‘Zionistisch complot’ was. De bekende gierenkenner Ohad Hatzofe liet weten dat de vogel deel uit maakt van een langlopende studie en was geringd en gezenderd om trekwegen en verspreiding in kaart te brengen: “We weten niet waar de vogel vandaan komt. Later kan uit de [GPS] gegevens blijken dat hij uit Turkije of zelfs uit het noordoosten van Italië afkomstig is.”

In de media is onduidelijkheid over de identiteit van de vale gier. Er zijn berichten dat vogel vleugelmerk R65 droeg, maar dat berust vermoedelijk op een willekeurige foto van een gemerkte gier (van internet geplukt) die bij de nieuwsberichten geplaatst is.

Mijn naspeuringen op Arabische websites identificeren de mossadgier (zonder twijfel) als X63, met aan de linker poot de gele kleurring H05 en aan de rechter poot de rode kleurring ?N (inscriptie voorafgaand aan de N onleesbaar) en een aluminium ring met – inderdaad – de inscriptie ‘Tel Aviv Univ. Israel’. Bijgaande foto’s die ik eerder op improbable.com publiceerde, zijn de eerste van de vermeende Mossad agent.

Een recent bericht in de Arabische pers meldt dat de gier niet ‘gearresteerd’ is, maar werd overgebracht naar het Thumama Wildlife Reserve nabij Riyadh waar de vogel door dierenartsen zorgvuldig wordt behandeld. “Zo gauw de gier is bijgekomen van het trauma van de vangst en het veelvuldige heen-en-weer gesleep, zal hij worden losgelaten”. Dit werd ook gemeld door de Jerusalem Post. Of de Mossadgier zijn zender mag houden, is onbekend.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s