Ornithologen-met-baarden (8)

Edward Lear (1812-1888) was een Engelse dichter, reiziger en kunstenaar, beroemd om zijn literaire nonsens en liedjes, zoals ‘The Owl and the Pussycat’. Hij was ook een van de meest getalenteerde vogelillustratoren van de negentiende eeuw. Op 18-jarige leeftijd begon hij aan zijn ‘Illustrations of the family of the Psittacidae or Parrots: the greater part of them hitherto unfigured, containing forty-two lithographic plates, drawn from life on stone‘ dat hij in 1832 publiceerde (en onlangs door Taschen werd gereproduceerd).

In 1856 werd hij door Charles Lucien Bonaparte (neef van Napoleon) vernoemd in Anodorhynchus leari, de vogelsoort die in het Nederlands Lears ara genoemd wordt.

Edward Lear wordt vaak als homoseksueel bestempeld, maar zijn hunkeren naar een amoureuze relatie, de toon van zijn verzen en zijn ironische droeve leven hebben er voor gezorgd dat hij door sommigen als een schuwe heteroseksueel of zelfs als een aseksueel werd gezien.

Hij leefde in zijn nadagen in het Italiaanse San Remo, samen met zijn vriend en kok Giorgis, en zijn kat Foss die in 1886 overleed.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s