Beest van de Week #64 waterspitsmuis

Elke week, op zaterdag, verschijnt onder de titel ‘Beest van de Week’ een stukje van mij in NRC Weekblad. Dit is beest #64 de waterspitsmuis: [ook #64 ‘Zwemborstel’ in ‘De bilnaad van de teek‘ (2012)]

De Nederlandse fauna telt zes soorten spitsmuizen. De grootste en een van de zeldzaamste is de waterspitsmuis (Neomys fodiens). Hij meet 62-96 millimeter van neuspunt tot anus en heeft een staartlengte die kan oplopen tot 82 millimeter. Deze insecteneter is sterk aan schoon water gebonden en kan uitstekend zwemmen, duiken en wel tot twintig seconden onder water blijven. ‘Lopend’ over de bodem zoekt hij met zijn voorpoten onder steentjes naar insectenlarven, slakken en andere prooidieren. Eten doet hij op het droge. De waterspitsmuis kan zwemmen dankzij zijn staart. Die is enigszins afgeplat en aan de onderzijde over de hele lengte voorzien van een dubbele rij witte stijve haren, de zogenaamde zwemborstel.

Waterspitsmuizen zijn moeilijk te vinden en te vangen. Ook de uilenballenpluizer komt ze slechts zelden tegen. Gevolg is dat zijn verspreidingsgebied nog niet volledig in kaart gebracht is. Hulp van oplettende buitenmensen is daarom onontbeerlijk. Zo is de waterspitsmuis die dood gevonden werd op het fietspad langs de A20 nabij Gouda een welkome aanwinst. De vondst vormt nu een mooi museumstuk (NMR 9990-02296) en een nieuw stipje op de verspreidingskaart.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s