Ornithologen met baarden (7)

Jon Knud Bøgh Fjeldså (Noorwegen, 1942) is een Deense ornitholoog en Darwin look-a-like. Hij is hoogleraar biodiversiteit aan de Universiteit van Kopenhagen en conservator vogels van het Zoölogisch Museum (ZMUC) van die universiteit. Professor Fjeldså is futenspecialist en groot kenner van de vogels van de hoge Andes. Hij illustreerde deze boeken zelf en geeft daarmee blijk van een groot artistiek vermogen. De combinatie van veldkennis en kunstenaarschap is uniek onder ornithologen (met of zonder baard). In de afgelopen twee decennia heeft hij in het ZMUC de op een na grootste collectie vogelweefsel (voor DNA-studies) opgebouwd en richt hij zich op de studie van Afrikaanse bergbosvogels, voornamelijk in Tanzania.

Voor hij zijn studie biologie in Bergen begon, was hij in 1961-1962 spion langs de grens van Noorwegen met de Sovjet Unie. Hij verzamelde toen gedetailleerde technische informatie over de Kalashnikov AK-47 (7.62 mm).

Professor Fjeldså is lidnummer 377 van de Adventurers Club of Denmark. Hij verscheen blootsvoets op het 22ste Internationale Ornithologische Congres in Durban, Zuid-Afrika, 1998). [pers. obs.]

Aflevering 1 van deze serie (Rudolf Zimmermann) verscheen hier en daar; de rest alleen op http://www.improbable.com: (2) Theobald Johannes Krüper, (3) Sálim Moizuddin Abdul Ali, (4) Peter Berthold, (5) Thomas Caverhill Jerdon en (6) Cyril Alexander Walker.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s