De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 9 mei 2010

In uitzending 87 van ATLAS (Radio 1, zondag 9 mei 2010, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (na het nieuws van 19.00 uur) over:

Olifanten en bijen – Dat olifanten angst hebben voor bijen (en niet voor muizen) was al langer bekend. Nu blijkt dat olifanten die zich bedreigd voelen door bijen een speciaal ‘rommelend’ geluid maken waarmee ze hun soortgenoten waarschuwen. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld met een experiment waarbij met een geluidsrecorder het gebrom van olifanten die vluchtten voor een kolonie bijen werd opgenomen. Toen deze geluidsopnames afgespeeld werden in de buurt van een andere groep olifanten sloegen ook deze dieren meestal op de vlucht. De olifanten begonnen zelfs vaak meteen te schudden met hun kop alsof ze probeerden om bijen te ontwijken. Het onderzoek is gepubliceerd in PLoS One. Men ziet in Afrika mogelijkheden om met dit geluid kudden olifanten uit dorpen te weren.

Het Dode Dier van de Week is de bever. Dit naar aanleiding van de grootste beverdam die in een afgelegen gebied van de Canadese staat Alberta gevonden is. De beverdam is ruim 850 meter lang en bestaat uit modder, stenen en bomen. Vermoedelijk is met de aanleg ruim 30 jaar geleden begonnen. De dam is vanuit de ruimte te zien. Onderzoekers hebben de constructie met luchtfoto’s in kaart gebracht. Normale beverdammen zijn 10 tot 100 meter lang. Het oude record voor de langste beverdam stond op 652 meter. Deze werd gebouwd door bevers in de Amerikaanse staat Montana. Eén bever kan per jaar ruim 200 bomen vellen. Het bevergebit is een perfect stuk gereedschap.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – De ups en downs van koeien. Bert Tolkamp, Marie Haskell, Fritha Langford, David Roberts en Colin Morgan, werkzaam bij het Scottish Agricultural College, zochten antwoord op de vraag: ‘Blijven koeien langer liggen als ze lang gestaan hebben?’ Het antwoord (ja) en discussie zijn gepubliceerd in Journal of Applied Animal Behaviour Science. De Schotse studie borduurde voort op een Zweedse studie ‘Effects of Milking Frequency on Lying Down and Getting Up Behaviour of Dairy Cows’: drie keer, in plaats van twee keer melken verhoogt het comfort van melkkoeien aanzienlijk.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s