De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 21 maart

In uitzending 81 van ATLAS (Radio 1, zondag 21 maart 2010, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

De lente is begonnen – Met slechts een paar dagen met temperaturen boven de 15 graden is de natuur nu echt ontwaakt. Het eerste kievitsei is op 16 maart gevonden in zowel Friesland als in de provincie Utrecht. Ondanks de koude winter zijn die weidevogels toch nog snel gaan broeden, maar de tjiftjaf (een piepklein zangvogeltje) is pas gisteren uit Afrika teruggekeerd – veel later dan normaal. Er fladderen alweer vlinders rond: dagpauwogen, citroenvlinders en kleine vossen. Ook de padden zijn ontwaakt uit hun winterslaap en hun trek naar plassen en poelen komt weer op gang. [www.padden.nu] De eieren van de broedende oehoe in Zuid-Limburg (die via een webcam te volgen is) kunnen elk moment uitkomen. De website natuurkalender.nl geeft fijne actuele informatie over de timing van de natuur in relatie tot het klimaat.

Het Dode Dier van de Week is de Ulietavogel (Turdus ulietensis). Dit is een uitgestorven vogelsoort die ooit voorkwam op het eiland Ulieta (nu Ra’iatea) nabij Tahiti in de Grote Oceaan. De vogel werd ontdekt in 1774 tijdens Kapitein Cooks tweede expeditie naar Australië. Er werd één exemplaar meegenomen naar Engeland, dat opgezet cadeau werd gedaan aan de natuurkenner Sir Joseph Banks die de vogel in zijn verzameling opnam en tentoonstelde. De opgezette vogel is niet meer teruggevonden en er bestaat slechts één tekening die het bewijs vormt dat de soort bestaan heeft. De Ulietavogel is nog steeds een mysterie. Men dacht dat het een lijster is, maar dat is niet zeker.

In 2005 schreef Martin Davies een roman over de zoektocht naar deze vogel The Conjuror’s Bird getiteld. Dit boek is nu in het Nederlands vertaald: De verloren vogel (Uitgeverij De Vliegende Hollander, ISBN 978 90495 0058 0). Het is een absolute aanrader, zeker niet alleen voor de enkeling die in zeldzame, opgezette vogels geïnteresseerd is.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Wat is het effect van ongepaste tekstmarkeringen in (studie)boeken? Vicki Silvers Gier en David S. Kreiner van Central Missouri State University, publiceerden hun eerste onderzoek hiernaar in 1997 [‘The Effects of Pre-Existing Inappropriate Highlighting on Reading Comprehension’] in Reading Research and Instruction 36(3): 217-223.  Ze deden hun onderzoek nog eens over en publiceerden dat in 2009 in The Journal of general psychology 136(3): 287-300: ‘Harmful Effects of Preexisting Inappropriate Highlighting on Reading Comprehension and Metacognitive Accuracy’. Conclusie(s): ongepaste tekstmarkeringen belemmeren tekstbegrip.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s