De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 7 maart 2010

In uitzending 79 van ATLAS (Radio 1, zondag 7 maart 2010, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

Bierconsumptie verhoogt de aantrekkingskracht van mensen voor malariamuggen – Franse onderzoekers hebben in Burkina Faso vastgesteld de Afrikaanse malariamug (Anopheles gambiae) meer wordt aangetrokken door mensen die bier hebben gedronken dan proefpersonen die slechts water tot zich namen. Omdat zowel alcoholconsumptie als malaria in Afrika een groot probleem zijn, wordt nu een geïntegreerde aanpak voorgesteld. Het onderzoek werd afgelopen week gepubliceerd in het wetenschappelijke online-tijdschrift PLoS ONE.

Het Dode Dier van de Week is het ree (Capreolus capreolus). Afgelopen nacht werd in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam tijdens de Museumnacht sectie gedaan op een ree dat vorige week in Zeeland verdronk. Het was een oud vrouwtje (een reegeit) met een aftands gebit. Verrassend en dramatisch tegelijk was de vaststelling dat ze zwanger was van een tweeling. In de baarmoeder werden twee duimgrote foetussen aangetroffen. Ik neem ze mee (in een potje). Het ree heeft een bijzondere, zogenaamde ‘uitgestelde zwangerschap‘.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Zijn grote, zware mannen inderdaad gemene drinkers? Ja is de conclusie van C. Nathan DeWall, Brad J. Bushman, Peter R. Giancola, Gregory D. Webster. Zij publiceerden deze week de resultaten van hun studie, getiteld ‘The Big, the Bad, and the Boozed-Up: Weight Moderates the Effect of Alcohol on Aggression’ in Journal of Experimental Social Psychology (25 februari 2010). Dronken, grote mannen (met een gewicht van 98 kg) vertoonden agressiever gedrag dan dronken magere mannen (met een gewicht van 58 kg) toen ze de kans kregen om een fictieve tegenstander elektrische schokken toe te dienen. Zware, dronken vrouwen reageerden niet agressief.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s