De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 28 februari 2010

In uitzending 78 van ATLAS (Radio 1, zondag 28 februari 2010, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

Vogelvoyeurisme – Vogelbescherming Nederland startte vandaag ‘Beleef de Lente 2010’ waarbij via webcams het wel en wee van acht broedende vogels doorlopend gevolgd kan worden. Het gaat om steenuil, torenvalk, koolmees, ooievaar, boerenzwaluw, kerkuil, boomklever, en – het absolute hoogtepunt – de oehoe. Deze grootste Europese uil zit al op de eieren in Zuid-Limburg. Behalve dat het leuk is om te zien hoe het dit uilengezin zal vergaan, is het ook wetenschappelijk van belang om de beelden te bekijken. Hoe vaak worden de uilskuikens gevoerd en waarmee? Hoe zit het verder met de broedzorg?

Oehoes broeden sinds 1997 in Nederland. Het gaat om vogels van de Duits-Belgische populatie die hun areaal uitbreiden. Inmiddels gaat het jaarlijks om ongeveer vijf broedparen, in groeves in Zuid-Limburg en in de Achterhoek.

Het Dode Dier van de Week is een ree (Capreolus capreolus). Gisteren heb ik een dood exemplaar opgehaald in Zeeland. Het is een reegeit (vrouwtje) dat was verdronken. Zaterdag 6 maart zal dit dier samen met nog een aantal dode dieren onderwerp zijn van ‘anatomische lessen’ die tijdens de Museumnacht worden gegeven in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Via een live videoverbinding worden de secties op grote schermen in beeld gebracht, binnen en buiten het museum. Behalve het ree, komen ook een huismus, een ooievaar en een bruinvis op de snijtafel. Een buitenkans om te zien hoe dode dieren geprepareerd worden voor hun tweede leven als museumstuk.

Onwaarschijnlijk Onderzoek  – Heeft (elektro- magnetische straling van) de mobiele telefoon invloed op de speekselproductie? Ja en nee, dat is de conclusie van een onderzoek onder 50 gezonde vrijwilligers in Israel. Voorwaarde voor deelname was een duidelijke voorkeur voor het linker- of rechteroor voor het gebruik van de mobiele telefoon (80% had de voorkeur voor het rechteroor, 20% voor het linkeroor). Zowel de linker als de rechter speekselklier werd gedurende vijf minuten aangesloten op een Carlson-Crittenden speekselverzamelaar. De onderzoekers O. Goldwein en D.J. Aframian (speekselklierkliniek, afdeling mondgeneeskunde van de Faculteit Tandheelkunde van de Hebrew University of Dental Medicine, Jeruzalem, Israel) vonden een anderhalf keer hogere speekselproductie aan de gezichtszijde die domineert bij mobiel bellen. Naarmate de proefpersonen een langere geschiedenis van mobiel telefoongebruik hadden, was het verschil tussen de speekselproductie van de linker en rechter klier minder. De onderzoekers pleiten nu voor een wereldwijde studie naar dit fenomeen. Lees alles in Oral Diseases 16: 146-150 (2009).

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s