De huisbioloog (Atlas-Radio 1), zondag 20 december 2009

In uitzending 69 van ATLAS (Radio 1, zondag 20 december 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

Een zwarte ibis (Plegadis falcinellus) die van Zuid-Spanje naar Trinidad & Tobago in het Caraibisch gebied is gevlogen. De watervogel maakte de oversteek van 6000 kilometer over de Atlantische Oceaan in juli 2008. Dat meldde de BTO Bird Ringing ‘Demog Blog’. De ibis droeg een kleurring om zijn poot met de inscriptie 6PW en kon daardoor herkend worden. Dit is de eerste keer dat er een trans-Atlantische reis van een zwarte ibis is vastgesteld. Normaal gesproken trekken ibissen die in Zuid-Europa broeden de Sahara over om in het oosten en zuiden van Afrika te overwinteren. De trektocht over niets dan open zee is zeer uitzonderlijk.

Het dode dier van de week is het rendier (Rangifer tarandus). Rond de kerstdagen steken tal van mythes rond dit talrijkste hoefdier van het hoge noorden van Noord-Amerika en Eurazië de kop op. Dat rendieren niet kunnen vliegen is nu wel algemeen aanvaard, maar er is een wetenschappelijke publicatie die tot nadenken stemt:

L.M. Baskin & T. Skogland (2000) – Flight distances of the reindeer [article in Russian] – Doklady Biological Sciences (Proceedings of the Academy of Sciences of the USSR) 374 (1-6): 533

Mochten er luisteraars zijn die toevallig een exemplaar van dit artikel hebben liggen, houd ik mij aanbevolen.

Verder: hoe zit dat met de rode neus? En: is Rudolf wel een mannetje?

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Eigil Reimers en collega’s van de Universiteit van Oslo onderzochten op welke afstand rendieren op de vlucht slaan bij nadering van een mens op ski’s en te voet. Dat was sterk afhankelijk van het jaargetijde. In september-oktober konden de rendieren tot op 180 meter benaderd worden, in juli sloegen ze veel eerder op de vlucht: op minder dan 351 meter afstand van een mens. Advies van Reimers: blijf van maart tot juli 350 meter bij rendieren vandaan en 200 meter in juli. Een negatief effect van de verstoringen van rendieren door mensen werd overigens niet aannemelijk geacht. Zie Wildlife Biology 12(4): 403-413.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s