De huisbioloog (Atlas-radio 1), zondag 29 november 2009

In uitzending 66 van ATLAS (Radio 1, zondag 29 november 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

Een slang die een nieuwe soort kameleon uitspuugde – In april 2005 bestudeerde de Britse bioloog Andrew Marshal apen in het oerwoud van Magombera in Tanzania. Hij verstoorde een slang (Thelornis mossambicanus) die van schik een net gevangen kameleon uit zijn bek liet vallen. Marshal bekeek de dode kameleon, vermoedde dat het een nog onbeschreven soort was en nam het beestje mee. Deze week bleek zijn vermoeden te kloppen. In een publicatie in het laatste nummer van African Journal of Herpetology gaf hij de kameleon samen met vijf collega’s uit Italie en Zuid Afrika officiële wetenschappelijke naam Kinyongia magomberae, de Magombera kameleon, genoemd naar het bos waar hij gevonden werd.

De bergen van Kenia en Tanzania blijken een ware biodiversiteit-hotspot te zijn. De afgelopen jaren is er een groot aantal nieuwe, gewervelde diersoorten ontdekt.

Het Dode Dier van de Week is het Javaans schubdier (Manis javanica). Een fantastisch levend fossiel. Bij dit dier is het hele lichaam, met uitzondering van de buik, met dakpansgewijs gelegen schubben bedekt. Het beschermt de dieren tegen roofvijanden: bij gevaar rollen ze zich op als een egel. Alleen hyena’s en grote katachtigen kunnen er door heen bijten. Er zijn acht soorten schubdieren, vier in Afrika en vier in Zuid-Azië. Het zijn levende fossielen. In de oertijd kwamen er veel meer soorten voor, voornamelijk in Europa en Noord-Amerika. Het Javaans schubdier is een bedreigde diersoort omdat de schubben geneeskrachtige werking zou hebben; in China zegt men dat het kanker geneest. Gevolg is dat ze veel gevangen en geschoten worden. Voor de uitzending neem ik een oud opgezet exemplaar mee, uit de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – De disco is een prima jachtgebied voor het vinden van een partner. Colin A. Hendrie, Helena D. Mannion en Geogina K. Godfrey (University of Leeds) toonden dat aan na een onderzoek in de ‘Majestyk’s’ nachtclub in Leeds. Een van de belangrijkste constateringen was dat 80% van de vrouwelijke discogangers alleen binnen kwam, maar dat het aantal vrouwen dat het etablissement met een partner verliet, verdubbelde. Zij deden hun observaties vanaf het balkon boven de 225 m2 grote dansvloer. Hierbij stelden ze bij vrouwen op de dansvloer vast (1) hoeveel procent ‘vlees’ onbedekt was, (2) hoeveel procent van de borsten onbedekt was, (3) hoe strak de kleding was, en (4) hoe er gedanst werd. Vervolgens registreerden ze het aantal contacten tussen vrouwen en mannen.  Vrouwen waarbij meer dan 40% van het lichaam onbedekt was, werden twee keer zo vaak benaderd door mannen dan vrouwen die 20-39% ‘vlees’ lieten zien. Vrouwen die voor meer dan 80% bedekt waren, kregen geen aandacht van mannen. Vrouwen die ook nog eens meer dan 75% van hun borsten blootgaven en daarbij ‘seksueel suggestief dansten’ waren het meest in trek bij mannen. Volgens de onderzoekers is er op de dansvloer sprake van concurrentie onder vrouwen voor de aandacht van mannen. Hendrie en collega’s publiceerden hun resultaten in Behaviour 146: 1331-1348 (2009). De populaire pers maakte het verhaal veel mooier dan het is. Vakbroeders reageerden ‘geamuseerd’.

De discogangers die bestudeerd werden, waren voornamelijk studenten die kennelijk uit waren op een ‘one night stand’. Mensen op zoek naar een partner voor de lange duur, maken andere afwegingen dan het percentage onbedekte huid en het soort bewegingen dat ze zien.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s