De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 1 november 2009

In uitzending 62 van ATLAS (Radio 1, zondag 1 november 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ ( rond 19.50 uur) over:

traanvocht drinkende bijenBijen die  mensentranen drinken. In Thailand zijn angelloze bijen ontdekt die op het onderste ooglid van mensen landen en vervolgens minutenlang traanvocht drinken. Meestal betrof het een enkele drinkende bij, maar het aantal drinkende bijen per oog kon oplopen tot zeven. Pas bij meerdere drinkende bijen werd het als hinderlijk ervaren, voornamelijk als gevolg van een sterke tranenstroom. Knipperen of sluiten van de ogen weerhielden de bijen niet van drinken. Mensentranen waren duidelijk favoriet boven die van honden en runderen. Rottend vlees, gerookte vis, natte Ovomaltine® en Gruyère, werd niet door de traandrinkende bijen aangeraakt.

Het was niet bekend dat bijen ‘lachryfagie’ (traandrinken) vertoonden. Bij vliegen en vlinders was het wel vastgesteld. De onderzoekers veronderstellen dat de bijen op het hoge eiwitgehalte van menselijk traanvocht afkomen en niet alleen het vocht en zout benutten.

eikapsel van R. alba (foto Peter Bor)Het Dode Dier van de Week is de witte rog (Rostroraja alba) die langs de kusten van de oostelijke Atlantische Oceaan voorkomt. Deze roofvis kan tot 230 cm groot worden. Ik neem een eikapsel mee, een kanjer van 25 centimeter mee, gevonden langs de kust van Zuid Afrika. Het is een museumstuk dat samen met nog veel meer haaien- en rogge-eieren afkomstig uit de collectie van Peter Bor, vanaf zaterdag 7 november geëxposeerd zal worden in de tentoonstelling ‘Op Zee’ in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Eikapsels van roggen spoelen vaak aan op het strand en worden zeemeermintasjes genoemd. Langs de Nederlandse kust gaat het om eikapsels van kleine soorten, zoals de stekelrog (Raja clavata). De laatste jaren worden ze steeds minder gevonden.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Vrouw slikt 78 lepels en vorken (in twee maanden). In Medisch Contact van 8 oktober 2009 (en deze week ook [met foute informatie over de identiteit van de patiënt en de ouderdom van de casus]  op Telegraph.co.uk) wordt melding gemaakt van een 52-jarige Nederlandse vrouw die zich in het ziekenhuis meldt met buikklachten. Ze geeft zelf aan dat de klachten zijn begonnen nadat ze een grote hoeveelheid bestek tot zich genomen had. Op een röntgenfoto zijn inderdaad ‘lichaamsvreemde’ voorwerpen in de maag te zien. Een operatie was nodig om ze te verwijderen. Het bleek te gaan om in totaal 78 lepels en vorken (vreemd genoeg geen messen). De patiënt mocht na vier dagen weer naar huis.

Deze ernstige psychiatrische stoornis wordt ‘Pica’ genoemd, naar de wetenschappelijke naam van de ekster (Pica pica), de kraaiachtige vogel die er om bekend staat alles te eten en glimmende voorwerpen in zijn nest te verzamelen. Het eten van ijzer bestek is slechts één vorm van Pica. De aandoening behelst het doorslikken van talloze om niet-eetbare dingen, zoals aarde, verfschilfers, zand, dierenuitwerpselen etc. Bij Pica-patiënten die bestek eten wordt soms ‘bloedarmoede’ (ijzergebrek) als bijkomende oorzaak genoemd.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s