De huisbioloog (Atlas-Radio 1), zondag 25 oktober 2009

In uitzending 61 van ATLAS (Radio 1, zondag 25 oktober 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ ( rond 19.50 uur) over:

Vogelgriep is seksueel overdraagbaar. Onderzoekers uit Hongarije, Frankrijk en België hebben sterke aanwijzingen gevonden dat het vogelgriepvirus seksueel overdraagbaar is, tenminste bij eenden. Zij publiceerden hun studie in het vakblad Behavioral Ecology. Het blijkt dat eenden met een kleine penis die het bijgevolg rustig aan doen tijdens de seks, een grotere kans hebben om (de eieren van) hun partner met het vogelgriepvirus te besmetten. Bij eendensoorten met een lange penis die er flink op los paren (verkrachten) is die kans veel kleiner. Die oorzaak ligt in de eendenvagina. Bij vrouwtjeseenden van verkrachtende soorten heeft de vagina een hele complexe bouw, waardoor besmetting (via seks) moeilijker plaatsvindt.

De onderzoekers vonden ook dat eenden met een lange penis een kleinere en minder kleurrijke signaalvlek op de vleugels hebben. Hierdoor kunnen eenden met een verhoogde kans op besmetting gemakkelijk in het veld opgespoord worden: zoeken naar eenden met grote en kleurrijke vleugelvlekken.

Geen dood dier deze week, maar aandacht voor De Nacht van de Nacht die dit weekend plaatsvond. De Nacht van de Nacht wil mensen bewust maken van lichtvervuiling en van de mogelijkheden om deze vorm van vervuiling terug te dringen en mensen laten genieten van de donkere nacht. Uw huisbioloog heeft zoals gewoonlijk voor een dagactief-zoogdier geslapen gedurende de nacht, maar gaat in deze uitzending in op de vraag ‘Waarom zijn er eigenlijk nachtdieren?’.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – De druppelende theepot. De Franse natuurkundigen Cyril Duez, Christophe Ybert, Christophe Clanet en Lyd´eric Bocquet verlosten de mensheid van een van de meest irritante dagelijkse ongemakken: het druppelen van de tuit van de theepot. Zij publiceerden de resultaten van hun onderzoek 17 oktober 2009 online in arXiv [cond-mat.soft] onder de titel ‘Beating the teapot effect’.

Hoewel het probleem alledaags is, is de oplossing behoorlijk technisch. Uw huisbioloog studeert nog op het artikel om het helder te kunnen verwoorden.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s