De huisbioloog (Atlas-Radio 1), zondag 11 oktober 2009

In uitzending 59 van ATLAS (Radio 1, zondag 11 oktober 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ ( rond 19.50 uur) over:

Albatrossen fotograferen hun leefomgeving. Een groep Japanse en Britse onderzoekers heeft wenkbrauwalbatrossen (Thalassarche melanophrys) op South Georgia piepkleine fotocamera’s op de rug gebonden. De duizenden foto’s hebben een schat aan informatie over hun levenswijze opgeleverd. Ze blijken vaak samen met soortgenoten orka’s te volgen en resten van hun prooien te eten. Duiken deden de albatrossen weinig.

Zie: Sakamoto KQ, Takahashi A, Iwata T, Trathan PN, 2009 From the Eye of the Albatrosses: A Bird-Borne Camera Shows an Association between Albatrosses and a Killer Whale in the Southern Ocean. PLoS ONE 4(10): e7322. doi:10.1371/journal.pone.0007322

Het Dode Dier van de Week is de steenmarter (Martes foina). Na de vos die het westen van ons land inmiddels al gekoloniseerd heeft, is ook een ander inheems roofdier zijn verspreidingsgebied naar het westen aan het uitbreiden. Vorige week werd in Rotterdam-Zuid een dode steenmarter gevonden. Het jonge mannetje was aangereden. Het dier is opgenomen in de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de steenmarter ligt oostelijk van de lijn Groningen, Zwolle, Nijmegen, Maastricht. Vorig jaar zijn vijf steenmarters uit de omgeving van Rotterdam gemeld, dat is meer dan in de voorafgaande eeuw. De roofdiertjes leven in kleinschalig cultuurlandschap en nestelen in gebouwen, onder daken, op zolders en in kerktorens. In het oosten van het land veroorzaken ze weleens overlast doordat ze onder motorkappen van auto’s kruipen en aan de bedrading knagen. Ze worden – als verstekeling – via gemotoriseerd verkeer verspreid, maar vermoedelijk verbreden ze ook op eigen kracht hun horizon.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Fumiaki Taguchi, Song Guofu en Zhang Guanglei van Kitasato University in Japan wonnen dit jaar de Ig Nobelprijs in de categorie biologie voor het aantonen dat keukenafval met meer dan 90% in gewicht teruggebracht kan worden door het te laten afbreken met behulpn van bacterien uit de uitwerpselen van de grote panda (Ailuropoda melanoleuca). De betreffende bacterien produceren enzymen die bij hoge temperaturen (tot 70 graden celcius) hun werk doen. De onderzoekers behandelden dagelijks 1 kilo keukenafval (vis, groente, rauwe en gebakken aardappelen) met de pandapoep-bacterien, en wisten zo in vier weken tijd 24 kilo afval te reduceren tot 0.96 kilo. Waarom de bacterien uit pandapoep zo goed werken, is onduidelijk. Het hoofdvoedsel van panda’s – bamboe – vraagt kennelijk voor de vertering om ‘sterke’ enzymen. De betreffende publicatie is in het Japans; hier is de Engelse samenvatting.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s