De huisbioloog (Atlas -Radio 1), zondag 4 oktober 2009

In uitzending 58 van ATLAS (Radio 1, zondag 4 oktober 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ ( rond 19.50 uur) over:

Sue, de grootste en meest complete Tyrannosaurus rex die bewaard gebleven is, stierf aan ‘het geel’. Altijd is gedacht dat de wonden die zelfs in het bot van schedel van Sue zijn achtergebleven, waren veroorzaakt door bloederige gevechten. Recent onderzoek, gepubliceerd in Plos ONE, komt met een andere verklaring: de parasiet Trichomonas is er verantwoordelijk voor. Een sterk verwante eencellige veroorzaakte de afgelopen zomer de ziekte ‘het geel’ waardoor veel zangvogels stierven. De sporen (wondkraters) in de kaken van Sue vertonen grote gelijkenis met die in zangvogelschedeltjes van nu die aan ‘het geel’ stierven.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Afgelopen donderdag zijn in Cambridge, Massachusetts, in het statige Sanders Theater van de Harvard Universiteit, voor de 19e keer de Ig Nobelprijzen uitgereikt aan onderzoekers die met hun werk ‘mensen eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten’. De tien prijzen vielen dit jaar in de categorieen diergeneeskunde, vrede, economie, scheikunde, geneeskunde, natuurkunde, literatuur, volksgezondheid , wiskunde en biologie. Niet minder dan negen echte Nobelprijswinnaars reikten de felbegeerde prijzen uit. Ik zal de winnende onwaarschijnlijke onderzoeken bespreken. De complete lijst met winnaars is hier na te lezen.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s