De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 27 september 2009

In uitzending 57 van ATLAS (Radio 1, zondag 27 september 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ ( rond 19.50 uur) over:

Een vliegende dino met veren aan de poten – In China is een prachtig fossiel van een gevederde ‘dinosaurus’ gevonden dat nieuwe inzichten geeft in de lang lopende discussie over de afstamming van de vogels. Het fossiel van Anchiornis huxleyi is 160-150 miljoen jaar oud – zeker 10 miljoen jaar ouder dan Archaeopterix, de oudst bekende officieel erkende vogel. Hiermee is het ‘gat’  tussen de vogels en de dinosaurussen gedicht en is nu steviger dan eerder aangetoond dat vogel van dino’s afstammen.  Het feit dat het nieuwe fossiel ook veren aan de poten had en daardoor vier-vleugelig is, geeft nieuwe inzichten in de vroege evolutie van veren. Hu, Hou en Xu publiceren hun vondst in het wetenschappelijke tijdschrift Nature van 1 oktober.

Het Dode Dier van de Week is de kaalkop ibis (Geronticus eremita). Een van de vijf nog overgebleven vogels van de Midden-Oosten populatie van deze soort is onlangs doodgeschoten door een jager in Saudi Arabië. Dit maakte Birdlife International deze week bekend. De jonge kaalkop ibis was afkomstig uit Syrië, waar in 2002 een kleine populatie werd ontdekt. De soort komt verder nog voor in Turkije, waar een half-wilde populatie in kooien wordt gehouden en in Marokko waar nog 210 vogels leven. Ik neem een skelet mee, uit de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

spitsmuis

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Waarom twitteren spitsmuizen? Vier Duitse wetenschappers, Bjorn M. Siemers, Grit Schauermann, Hendrik Turni and Sophie von Marten, verbaasden zich over de hoge piepgeluiden die spitsmuizen doorlopend voortbrengen en onderzochten met welk doel de piepkleine insecteneters ‘twitteren’. Ze fabriceerden daartoe een kunst-spitsmuis (een kleine speaker gemonteerd vlakbij een gevoelige microfoon) en stelden spitsmuizen van verschillende soorten bloot aan hun eigen geluid. Het bleek dat spitsmuizen niet twitteren om onderling contact te maken (de gangbare verklaring bij mensen die twitteren), maar om zich op de korte afstand te oriënteren: het getwitter levert echo’s op waarmee ze hun biotoop in kaart kunnen brengen.  Zie: Biology Letters, 23 October 2009 vol. 5(5): 593-596 doi: 10.1098/rsbl.2009.0378.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s