De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 20 september 2009

In uitzending 56 van ATLAS (Radio 1, zondag 20 september 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ ( rond 19.50 uur) over:

Twaalf nieuwe exoten in de Waddenzee – Bij een recente  inventarisatie van het onderwaterleven in de Waddenzee door onderzoeksbureau GiMaRIS zijn in totaal 28 uitheemse mariene soorten gevonden, waarvan er twaalf nog niet eerder in de Waddenzee zijn waargenomen. De ronde zakpijp Molgula socialis is zelfs nieuw voor heel Nederland en een klein roodwier is mogelijk een geheel nieuwe soort voor Europa. De druipzakpijp (Didemnum vexillum), een witte korstvormende diersoort die alle andere vastzittende planten en dieren kan overgroeien en doden, kan potentieel erg schadelijk worden. De meeste nieuwkomers zijn afkomstig uit het noordwesten van de Stille Oceaan, en vermoedelijk per schip in de Waddenzee terecht gekomen.

Ondanks intensief biodiversiteitsonderzoek dat in de Waddenzee plaats vindt, geeft dit recente onderzoek aan dat er nog veel onbekend is over het onderwaterleven in dit UNESCO Werelderfgoed gebied. Dit onderzoek richtte zich op zeedieren en -planten die zich op een harde ondergrond vestigen, bijvoorbeeld op drijvende steigers in jachthavens. Eerder onderzoek was vooral gericht op onderwaterleven in het zand of op schelpdierbanken.

Het Dode Dier van de Week is de Haasts arend (Harpagornis moorei), genoemd naar de Duitse geoloog Julius von Haast die de soort ontdekte. Deze grootste roofvogel ooit (18 kg!), leefde op in Nieuw Zeeland en is 500 jaar geleden uitgestorven, nadat de Polynesiërs die eilandengroep gingen bewonen.  Er is altijd gedacht dat de Haasts arend een aaseter was, maar recent onderzoek naar de botten en de schedel met geavanceerde CT-scans toonde aan dat de arend een gevaarlijke killer was. De oude Maori-legende over de pouakai of hokioi, de gevreesde arend die mensen van bergen kon afgooien en een kind met gemak kon doden, blijkt op waarheid te berusten. Of de arend ook werkelijk mensen at is onbekend, de inmiddels ook uitgestorven reusachtige moa – een vogel die niet kon vliegen – stond zeker op zijn menu. Het onderzoek wees ook uit dat de hokioi in relatief korte tijd van een kleine in een reusachtige roofvogel evolueerde.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Apen houden niet van Techno (en überhaupt niet van muziek). Dat toonden de Amerikaanse onderzoekers Josh McDermott en Marc D. Hauser aan met een serie experimenten waarbij ze apen blootstelden aan een Russisch slaapliedje gespeeld op een fluit (65.26 beats per minuut) en een fijn stukje Duitse Techno (‘Nobody Gets Out Alive’ door Alec Empire; 369.23 beats per minuut). De proefdieren vertoonden een duidelijke voorkeur voor het slaapliedje. Wanneer de keus muziek (slaapliedje) of stilte gemaakt kon worden, kozen de apen voor stilte. Conclusie: apen houden niet van muziek. Zie Cognition 104 (2007) 654-668.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s