Huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 13 september 2009

In uitzending 55 van ATLAS (Radio 1, zondag 13 september 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ ( rond 19.50 uur) over:

koolmeesEetVleermuisKoolmezen die op heterdaad betrapt zijn bij het zoeken, vangen, doden en eten van vleermuizen in winterslaap. Het gaat om gewone dwergvleermuizen (Pipistrellus pipistrellus) die in een grot in Hongarije overwinteren. De koolmezen pakten de vleermuizen in de grot en namen ze vaak mee naar buiten om zich te goed te doen aan het spierweefsel en de organen. Een dergelijke voedselkeuze is zeer uitzonderlijk voor koolmezen die voornamelijk insecten, zaden en vruchten op het menu hebben staan. Het gedrag vindt plaats in de winter, in noodgevallen (tijden van voedselschaarste).

Omdat de eerste waarneming van predatie op vleermuizen tien jaar geleden plaatsvond (langer geleden dan de levensduur van een koolmees), vertonen meerdere generaties dit gedrag en is er vermoedelijk sprake van culturele ‘overerving’. Zie Biology Letters (doi: 10.1098/rsbl.2009.0611).

Het Dode Dier van de Week is een goudhaantje, vanmorgen bij mij thuis tegen het raam gevlogen. Regulus regulus is de kleinste Europese vogel: 9 cm groot en 6 gram zwaar. De najaarstrek van vogels is weer begonnen: overal duiken trekvogels op. Niet alle trekvogels trekken verder: Noord-Europese goudhaantjes blijven in Nederland overwinteren. Andere soorten, zoals vliegenvangers, trekken door naar Afrika. Ik neem het versdode goudhaantje mee.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Postduif sneller dan ADSL. In Zuid-Afrika heeft een postduif, Winston genaamd, vier gigabyte aan data in twee uur getransporteerd over een afstand van 100 km. Het ADSL-netwerk verstuurde slechts 4% van vier gigabyte in dezelfde twee uur. Deze ludieke actie was het initiatief van een IT-firma in Durban, uit protest tegen de tergend trage Zuid-Afrikaanse internet verbindingen.  Voor alle duidelijkheid: de duif vloog de afstand met een 4 GB memory stick aan zijn poot. [Over de pigeonrace2009 is veel getwitterd]

Dit onderzoek heeft sterke overeenkomsten met een Israëlische studie (in Annals of Improbable Research juli/aug 2005) die aantoonde dat slakken snellere data-transporteurs zijn dan ADSL-verbindingen.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s