De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 30 augustus 2009

In uitzending 53 van ATLAS (Radio 1, zondag 30 augustus 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ ( rond 19.50 uur) over:

fossiele inktvis getekend met fossiele inktTekenen met 150 miljoen jaar oude inktvisinkt – In Wiltshire, Engeland is een fossiel van een inktvisachtige (Belemnotheutis antiquus) gevonden waarvan de inkt nog bruikbaar was: de onderzoekers van de British Geological Survey weekten de inkt weer op (met een ammoniakoplossing) en gebruikten het om een tekening van het fossiel te maken. Het komt zelden voor dat de weke delen (organen, weefsel) van dieren fossiliseren. Doorgaans versteent alleen het skelet of blijft er slechts een afdruk bewaard. De omstandigheden waaronder deze inktvis fossiliseerde waren uitzonderlijk: het dier moet binnen een paar dagen gefossiliseerd zijn waardoor de weke delen, inclusief het inktzakje, niet de kans kregen om te verrotten.

Berichten in de media spreken van ‘de eerste keer dat fossiele inktvisinkt weer aan de praat is gekregen’ maar dat is niet waar. De legendarische geoloog Buckland schreef er al over in 1836 en Henry De la Beche tekende in 1834 een Ichtyosaurus met fossiele Sepia-inkt. [met dank aan JSB-blog]

Het Dode Dier van de Week is de  gewone dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus) de algemeenste soort in Nederland. Dit weekend was namelijk de ‘Europese Nacht van de Vleermuis’ om deze diergroep onder de aandacht van het publiek te brengen. In Nederland concentreert de ‘Nacht van de Vleermuis’ – georganiseerd door Vleermuiswerkgroep Nederland – zich rond 4 en 5 september. Op veel plaatsen worden dan vleermuiswandelingen georganiseerd. Tijdens deze wandelingen wordt met bat-detectors naar vleermuizen gezocht, en er wordt informatie verstrekt over de waargenomen soorten, hun voorkomen en hun gedrag.

waarom staan flamingo's op een pootOnwaarschijnlijk Onderzoek – ‘Waarom staan flamingo’s op een poot?’ Deze vraag houdt de mensheid lang bezig, maar was nooit serieus onderzocht. Matthew J. Anderson en Sarah A. Williams, gedragsonderzoekers van de Saint Joseph’s University in Philadelphia observeerden rode flamingo’s (Phoenicopterus ruber) in de dierentuin van Philadelphia en publiceerden hun resultaten kortgeleden in Zoo Biology 28: 1-10.

[Luisteraars/lezers die het volledige artikel willen lezen (een aanrader): mail me.]

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s