De huisbioloog (Atlas – radio 1), zondag 9 augustus 2009

In uitzending 49 van ATLAS (Radio 1, zondag 9 augustus 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (vandaag om 20.20 uur) over:

crow and pitcherSlimme roeken – Rond 600 voor Christus schreef de Griekse dichter Aesopus de fabel ‘De kraai en de kruik’, over een dorstige kraai die steentjes in een kruik gooit om het waterniveau te laten stijgen, waardoor de vogel uiteindelijk toch zijn dorst kon lessen. Die fabel blijkt waarheid te zijn, dat bleek na experimenten met roeken (Corvus frugilegus) door Christopher Bird van Cambridge University en Nathan Emery van de Queen Mary University of Londen, gepubliceerd in Current Biology 19: 1-5 (augustus 2009). De kraaiachtigen kregen een smalle beker water waarin een worm dreef voorgeschoteld. Het waterniveau stond echter te laag voor de roek om de worm met zijn snavel te kunnen pakken. Vervolgens boden de onderzoekers steentjes aan die de roeken na korte tijd in de bekers gooiden om zo het waterniveau te laten stijgen. Ze gebruikten precies genoeg steentjes om de worm te kunnen bereiken (zie filmpje). Eerdere experimenten lieten zien dat roeken stukjes ijzer zodanig buigen dat ze er voedsel mee kunnen opvissen. Dergelijk gedrag was voorheen alleen van mensapen bekend.

meeuwenoverlastHet Dode Dier van de Week is een zilvermeeuw (Larus argentatus). Veel mensen zien deze meeuwen liever dood dan levend. Ze veroorzaken de laatste jaren nogal wat overlast in de steden: ze broeden er op daken, veroorzaken geluidsoverlast, trekken vuilniszakken open en vallen mensen aan (die in de buurt van nesten komen). In Leiden wordt vol overgave actie gevoerd tegen meeuwen. Men vergeet echter dat mensen er zelf voor zorgen dat de stad een prettige leefgebied is voor meeuwen: er is voldoende voedsel en nestruimte. Er wordt hard gestudeerd op oplossingen, bijvoorbeeld het aanleggen van geschikte broedplaatsen buiten de stad en het gebruik van gele (in plaats van grijze) vuilniszakken. De vaak voorgestelde oplossing ‘afschieten’ helpt niet. De afgeschoten meeuwen worden heel snel vervangen door meeuwen van elders.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Om een eind te maken aan de spraakverwarring rond de term ‘necrofilie’ (seksuele bevrediging door seks met doden) heeft de Indiase professor in de forensische geneeskunde Anil Aggrawal alle bekende vormen en variëteiten ingedeeld in 10 klassen. Hij publiceerde zijn ‘Necrofilie Top 10’ in het vakblad Journal of Forensic and Legal Medicine 16: 316-320 (2009). De tiendeling loopt uiteen van (1) ‘Mensen die graag seksuele rollenspellen spelen waarbij iemand doet alsof hij dood is’ tot (10) ‘Mensen die niet tot seks met levenden in staat zijn, alleen met dode lichamen’. Aggrawal hoopt dat zijn nieuwe indeling onderzoek naar deze seksuele afwijking zal stimuleren. Dieren die necrofiel gedrag vertonen, laat hij buiten beschouwing.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s