De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 2 augustus 2009

In uitzending 48 van ATLAS (Radio 1, zondag 2 augustus 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

Een nieuwe soort zangvogel die ontdekt is in Laos: de kaalkopbuulbuul Pycnonotus hualon. Het is de eerste nieuwe soort buulbuul (130 soorten in Afrika en Azië) die sinds ruim 100 jaar beschreven is, en de enige Aziatische zangvogelsoort met een vrijwel kale kop. De 19 cm grote vogel, met een onopvallend grijsgroen verenkleed, leeft in een moeilijk toegankelijk kalksteengebergte in centraal Laos. In dit onherbergzame gebied zijn in de afgelopen jaren ook twee nieuwe soorten knaagdieren ontdekt. Door de ontoegankelijkheid van het gebergte zijn deze zoogdieren en de buulbuul nu pas ontdekt.

Van de nieuwe buulbuul worden twee ‘bewijsexemplaren’ bewaard in natuurhistorische musea: het holotype in The Natural History Museum (London) en een paratype in de Australian National Wildlife Collection in Canberra, Australië. De officiële beschrijving van Pycnonotus hualon door Iain Woxvold, Will Duckworth en Rob Timmins is na te lezen in Forktail, het tijdschrift van de Oriental Bird Club.

Het Dode Dier van de Week is de zeekat (Sepia officinalis). Op het strand van Texel vond ik vorige week honderden (zoniet duizenden) rugschilden van deze inktvis. De interne skeletschelp geeft de inktvis stevigheid en drijfvermogen. De langwerpige witte schilden zijn bekend als ‘zeeschuim’ en worden gebruikt als knaagspeeltje (kalkbron) in de kanariekooi. Vroeger werd fijngemalen zeeschuim gebruikt als middel tegen vele kwalen. Tegenwoordig wordt het nog wel eens gebruikt als middel om wondgenezing te bevorderen. Het bevat tot 90 procent aragoniet, een kalksoort.

Zeekatten zijn zeer algemeen langs de Nederlandse kust, dat blijkt uit de grote hoeveelheden skeletschelpen die meestal in de nazomer aanspoelen. De Oosterschelde is de bekendste plek waar zeekatten paren. Na het afzetten van de eieren zwemmen de vrouwtjes naar open zee en sterven ze. Mannetjes leven langer.

langharige vrouw op paardOnwaarschijnlijk Onderzoek – Clarence Robbins en Marjorie Gene Robbins vroegen zich af wat de lengte was van het hoofdhaar van de Amerikaan. Daartoe deden zij in 2001 onderzoek bij bezoekers van vier grote themaparken in Florida (Epcot, Universal Studios, the Magic Kingdom en MGM Studios) en publiceerden de resultaten onder de titel ‘Hair Length in Florida Theme Parks: An Approximation of Hair Length in the United States of America’ in Journal of Cosmetic Science. Van de 24.300 mannen en vrouwen had 13.2% haar tot op de schouders (of langer) en bij 2.4% reikte het haar tot de onderkant van de schouderbladen. Slechts 0.3% (77 personen, waaronder slechts drie mannen) had haar tot het middel. Bij vier vrouwen (0.0165%) reikte het haar tot over de billen. De losse haardracht was met 84.8% het meest vertegenwoordigd; 12.2% droeg een paardenstaart en 3% een knotje. Ruim 27% van de themaparkbezoekers droeg een pet of een ander soort hoofddeksel.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s