De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 12 juli 2009

In uitzending 45 van ATLAS (Radio 1, zondag 12 juli 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

Mammoeten blijken tot Zuid-Spanje voor te komen. Met de vondst van de fossiele resten van vier mammoetstieren in het zuiden van Spanje is aangetoond dat wolharige mammoet (Mammuthus primigenus) gedurende de IJstijd (30.000 – 40.000 jaar geleden) veel zuidelijker in Europa is doorgedrongen dan voorheen bekend was. De vindplaats nabij de stad Granada ligt op de 37e breedtegraad, veel zuidelijker dan het barre, droge en koude leefgebied waarmee de mammoet doorgaans wordt geassocieerd. Deze zuidwaartse verspreiding van de wolharige mammoet in Europa heeft gelijktijdig plaatsgevonden in Oost-Azië waar ook mammoetfossielen rond de 37e breedtegraad zijn gevonden. Het internationale team van onderzoekers, waaronder Dick Mol van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, noemt als oorzaak van dit fenomeen ‘gekoppelde klimaatgebeurtenissen’ in het noordoostelijke Atlantische gebied en in het noordwesten van de Pacific die bewijzen dat er al tijdens de IJstijd wereldwijde klimaatveranderingen plaatsvonden die ook de plantengroei en daarmee trekbewegingen van dieren beïnvloedden. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen deze week in het vaktijdschrift ‘Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology’.

Het Dode Dier van de Week is een gordeldier, een gevild en opgerold exemplaar waarbij de staart in de bek is vastgezet zodat het geheel een handig mandje is, voor fruit of naaigerei. Het is een walgelijke souvenir uit Mexico. Veel van dergelijke dierproducten die in de tropen worden aangeboden, zijn ‘verboden souvenirs’ omdat ze gemaakt zijn van beschermde diersoorten. Krokodillenlederen schoenen, tasjes van slangenhuid, opgezette zeeschildpadden, een Indianentooi met papegaaienveren, koraal, ivoren voorwerpen: bij aankomst op Schiphol worden ze in beslag genomen en krijg je nog een boete ook. ‘Koop ze dus niet!’, zegt de huisbioloog.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Tepelpiercings kunnen toch problemen bij borstvoeding veroorzaken. In Australië is vastgesteld dat baby’s die drinken van een borst waarvan de tepel een piercing had daar zeer verward op reageren in vergelijking met het drinken van de andere (onaangetaste) borst. Het ging om vrouwen waarbij de piercing was verwijderd en de wond was geheeld. Bij alle gepiercste vrouwen was de melkproductie in de betreffende borst sterk verminderd. Voorheen werd aangenomen dat tepelpiercings de productie van moedermelk niet nadelig beïnvloedden. Pasgeborenen zullen de onderzoekers Catherine P. Carbin, Jane P. Deacon en Marnie K. Rowan (University of Western Australia) dankbaar zijn. Zie JAMA 301(24): 2550

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s