De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 28 juni 2009

In uitzending 43 van ATLAS (Radio 1, zondag 28 juni 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

kelpmeeuw pikt in zuidkaper (Mariano Saroni)Walvissen worden bedreigd door meeuwen. In Argentinië hebben onderzoekers vastgesteld dat meer dan 75% van de zuidkapers (Eubalaena australis) die rond het schiereiland Valdes leven, lijdt onder aanvallen van kelpmeeuwen (Larus dominicanus). Deze grote meeuwen landen op de rug van de walvissen en pikken grote, open wonden in de speklaag. Ze hebben het vooral gemunt op moederdieren en hun jongen. De onderzoekers zien steeds meer magere en dode walviskalfjes en wijten dit aan de meeuwen. Het aantal meeuwen is explosief toegenomen ten gevolge van de vestiging van visverwerkende industrie. Op de site van de BBC is een mooie fotoserie van dit fenomeen te zien.

siamese tweelingvink (Omroep Gelderland)Het Dode Dier van de Week is een Siamese tweelingvink. Afgelopen zondag is in een tuin in Zieuwert (Achterhoek, Gelderland) een Siamese tweeling gevonden van een vink (Fringilla coelebs). Het gaat om nakomelingen van een in het wild levende vinkenpaar. De (eeneiige) tweeling zijn met de borsten aan elkaar vergroeid. Hoewel dergelijke aangeboren afwijkingen bekend zijn bij de mens en allerlei (pluim)vee, worden Siamese tweelingen bij wilde vogels zeer zelden vastgesteld, vermoedelijk omdat wilde vogels hun kroost verborgen voor mensenogen opvoeden. Vorig jaar kwam een Siamese tweeling bij de boerenzwaluw in de Verenigde Staten in het nieuws. Deze vogels waren aan het bekken vergroeid. Levenskansen voor de vinken in de achterhoek zijn er niet: ze kunnen niet vliegen en voorbewegen over de grond gebeurt tamelijk ongecoördineerd. Ze zijn een makkelijke prooi voor roofdieren.

De vinkentweeling werd goed gevoerd door beide ouders, maar is sinds afgelopen dinsdag – toen ik persoonlijk poolshoogte wilde gaan nemen – niet meer gezien. Jammer, het was een buitenkans om een dergelijke zeldzame monstruositeit te zien opgroeien en anatomisch in kaart te brengen.

Mommaets et al2.Onwaarschijnlijk Onderzoek – Ook Michael Jackson (1958-2009) is onderwerp van onwaarschijnlijk onderzoek. In 1997 meldde een toen 24-jarige man zich bij de afdeling plastische chirurgie van het Sint-Jan Ziekenhuis in Brugge. Hij was ontevreden met zijn smalle kaaklijn en uitte bovendien de wens om op Michael Jackson, zijn idool, te lijken. De plastisch- en kaakchirurgen M.Y. Mommaerts, J.S.V. Abeloos en H. Gropp namen de klus aan. Na twee operaties, in 1998 en 1999, waren zowel de patiënt als de artsen als de tevreden en er volgde een wetenschappelijke publicatie in Ann Chir Plast Esthét 2001 (46): 336-40, getiteld ‘Mandibular angle augmentation with the use of distraction and homologous lyophilized cartilage in a case of morphing to Michael Jackson surgery’. De moedwillige over-correctie van de kaaklijn met geboetseerd ribkraakbeen was revolutionair, volgens de auteurs.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s