De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 21 juni 2009

In uitzending 42 van ATLAS (Radio 1, zondag 21 juni 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

Nieuwe diersoorten in Ecuador. Een expeditie van ‘Conservation International’ naar de Nangaritza Vallei in het zuidoosten van Ecuador, nabij the grens met Peru, heeft een schat aan nieuwe soorten kikkers, insecten (sabelsprinkhanen) en mogelijk een nieuw knaagdier opgeleverd. Het internationale team onderzoekers richtte zich met name op de Tepuyes – de tafelbergen die geïsoleerde eilanden in het regenwoud vormen. Daar is de biodiversiteit het hoogst en de kans op iets nieuws het grootst. Niet nieuw maar wel fantastisch is de vondst van de zeldzame glaskikker Hylanobatrachium pellucidum. Het kikkertje is doorzichtig en zijn ingewanden zijn daardoor zichtbaar. Hier is een mooie fotoserie te zien van de gevonden diersoorten.

Het Dode Dier van de Week is de zwartbekgrondel (Negobius melanostomus), een tot twaalf centimeter lange vis. Afgelopen week heb ik meegevaren met een palingvisser op de Nieuwe Maas in Rotterdam. Uit de fuiken die onder de Willemsbrug stonden, kwamen behalve palingen ook een stuk of tien van deze exotische grondels die oorspronkelijk in de Zwarte- en Kaspische Zee en in de Donau leven. Vermoedelijk door de aanleg van het Rijn-Donau kanaal bereikten ze Nederland in 2004. Het relatief hoge aantal zwartbekgrondels in twee fuiken geeft aan dat de soort zich uitbreidt. Ik neem er een mee.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – De ‘Association pour la Recherche sur le Bâillement’ (De Vereniging voor Onderzoek naar het Gapen) brengt alle gaap-onderzoekers samen en organiseert op 24 en 25 juni 2010 de Eerste Internationale Gaapconferentie in Parijs. Wat valt er aan gapen te onderzoeken? Meer dan je zou verwachten. Vooraanstaand Nederlands gaaponderzoeker Wolter Seuntjens zal over de erotische aspecten van gapen spreken. En hoe zit het met de besmettelijkheid van gapen?

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s