De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 14 juni 2009

In uitzending 41 van ATLAS (Radio 1, zondag 14 juni 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

De spectaculaire Nederlandse archeologische vondst die maandag 15 juni om 13.45 uur in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden wordt onthuld door Ronald Plasterk (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Het museum houdt de vondst tot dat moment geheim, maar wil wel kwijt dat het gaat om ‘een mijlpaal voor de Nederlandse archeologie en paleontologie.’

Ik denk dat het om een overblijfsel van een Neanderthaler (Homo sapiens neanderthalensis) gaat, de uitgestorven mensensoort die leefde tussen 150.000 en 30.000 jaar geleden. Er zijn van de Neanderthaler nog geen fossiele resten in Nederland gevonden, maar wel stenen werktuigen. Het zou me niets verbazen als de vondst van de Noordzeebodem gevist is. Maandag weten we het zeker.

Het Dode Dier van de Week is de zeeprik (Petromyzon marinus). Ecologen van Waterschap Roer en Overmaas vonden afgelopen week de eerste volwassen zeeprikken in de Roer. In de vispassage bij de ECI waterkrachtcentrale in Roermond zijn vijf zeeprikken met een lengte van ongeveer 65 tot 85 centimeter waargenomen. Het is een beschermde vissoort die vanuit zee, via de Maas, de Roer optrekt op weg naar paaigebieden ergens in de Roer. Er zijn ook larven en jonge zeeprikken gezien: het eerste bewijs dat de soort zich in Nederland voortplant.

De zeeprik is een bijzondere kaakloze vis die zich vastzuigt aan andere vissen en de lichaamssappen van het slachtoffer opzuigt. Ik neem een dode mee.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Waarom heeft de mens geen penisbeen? Terwijl veel mensapen en vele andere diersoorten zijn uitgerust met een penisbeen (baculum), is de mens afhankelijk van de hydraulische werking van bloed voor zijn erectie. Scott F. Gilbert en Ziony Zevit legden in het American Journal of Medical Genetics (101: 284-285) uit waarom: het was niet Adams rib (Genesis 2: 21-23) maar zijn penisbotje dat God gebruikte om de vrouw (Eva) te schapen.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s