De huisbioloog (Atlas- Radio 1), zondag 7 juni 2009

In uitzending 40 van ATLAS (Radio 1, zondag 7 juni 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

pinguinpoep vanuit de ruimteNieuwe kolonies van de keizerpinguïn (Aptenodytes forsteri) ontdekt door poepvlekken op satellietbeelden van de Zuidpool. Gebruikmakend van beelden gemaakt door de Landsat satelliet zijn onderzoekers van de British Antarctic Survey er in geslaagd om 10 nieuwe broedkolonies te ontdekken en de locatie van zes anderen te corrigeren. Het totaal aantal grote kolonies bedraagt 38. De resultaten zijn gepubliceerd in het laatste nummer van het vakblad Global Ecology and Biogeography.

Op de satellietbeelden ontdekten de onderzoekers bruine vlekken op het kleurloze poolijs: poep dat pinguïns in grote hoeveelheden rond hun nest achterlaten. Omdat keizerpinguïns uitsluitend op zee-ijs broeden (niet op rotsbodem), is het ‘handmatig’ tellen van de kolonies vrijwel onmogelijk en worden de resultaten scheefgetrokken door de locaties van onderzoekstations. Vanuit de ruimte is het nu wel mogelijk en kan het volledige verspreidingsgebied nauwkeurig in kaart gebracht worden.

Het Dode Dier van de Week is de grootste Nederlandse kever – het vliegend hert (Lucanus cervus). Het mannetje kan met zijn immense gewei-vormige kaken tot wel 9 centimeter groot worden. De soort komt voor in zuidelijk en centraal Europa en in Groot-Brittannië, en leeft voornamelijk in eikenbossen. In Nederland is zijn voorkomen beperkt tot vier locaties: de Veluwe, Oost-Overijssel, nabij Nijmegen en in Zuid-Limburg. De larven leven in rottend eikenhout en daar ontbreekt het aan in Nederland. Daarom is het vliegend hert een beschermde soort. Ik neem een mooi mannetje mee.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – De koe als aardbevingsdetector. Anders Herlin, onderzoeker bij de Swedish University of Agricultural Sciences (SLU) rustte acht koeien uit met geavanceerde meetapparatuur en wachtte op een (zeldzame) aardbeving in de Zweedse provincie Skane. De aardschok kwam op 16 december 2008, en: slechts 1 koe stond op in de minuut voordat de bodem schudde, vijf bleven rustig liggen, en 1 koe ging zelfs liggen op het exacte moment van de aardbeving, dat alles terwijl het epicentrum slechts op 5 km afstand lag. Conclusie: koeien zijn slechte aardbevings-detectoren.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s