De huisbioloog (Atlas – radio 1), zondag 24 mei 2009

In uitzending 38 van ATLAS (Radio 1, zondag 24 mei 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.40  uur) over:

De hype rond het fossiele mensaapje Ida. Nooit kreeg een wetenschappelijke ontdekking (laat staan de vondst van een fossiel) zoveel media-aandacht. Het is allemaal het gevolg van een slimme (om niet te zeggen ‘doortrapte’) pr-strategie waarbij vrijwel gelijktijdig met de wetenschappelijke publicatie, er een boek, een website en een film op de televisie verschenen. De inmiddels stevig bekritiseerde jubeltoon van de uitingen naar de pers (Ida is mooi, uniek, maar zeker geen ‘missing link’) is overigens niet terug te vinden in de wetenschappelijke publicatie. De superlatieven die gebruikt zijn, vergroten de aandacht en dienen de commercie. Ik denk dat er met Ida wel een trend gezet is in de wetenschapscommunicatie.

Even leek de feestvreugde rond Ida verstoord te worden door fijnslijpers die (terecht) opmerkten dat de wetenschappelijke naam van Ida (Darwinius masillae) niet geldig is omdat de naam niet in een gedrukt tijdschrift is beschreven maar in het online tijdschrift PLoS ONE. De hoofdredactie loste dat slim op door 50 stuks van het betreffende artikel uit te printen en voor 10$ te koop aan te bieden.

Het Dode Dier van de Week is de halsbandparkiet (Psittacula krameri). Het was namelijk afgelopen vrijdag ‘exotenteldag’ waarop speciale aandacht werd gevraagd voor zes exotische dier- en plantsoorten die zich in meer of mindere mate in Nederland hebben gevestigd: grote waternavel, Japanse oester, reuzenberenklauw, pallas eekhoorn, veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje en halsbandparkiet. In Nederland zijn 650 exotische soorten vastgesteld. Ik neem een halsbandparkiet mee en vertel zijn succesverhaal.

t_David_Lester_146481Onwaarschijnlijk Onderzoek – Wie schreef de meeste wetenschappelijke publicaties? Dat is zonder twijfel de Amerikaanse psycholoog David Lester, verbonden aan het Richard Stockton College in New Jersey. Na 2007 ben ik de tel kwijtgeraakt, maar toen telde zijn publicatielijst 2248 titels sinds hij in 1964 zijn eerste wetenschappelijke publicatie schreef. In 1994 en 1995 was zijn output het hoogst met elk 116 publicaties. Dat komt neer op één artikel in drie dagen!

Professor Lester is gespecialiseerd in zelfmoordstudies, maar hij waagt zich ook op andere terreinen, zoals geld (‘Can money buy happiness?’), credit cards (‘Predicting credit card behaviour’) en politie (‘Are Police Officers Cynical?).

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s