De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 10 mei 2009

In uitzending 37 van ATLAS (Radio 1, zondag 10 mei 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

koken omslagHet boek ‘Koken – over de oorsprong van de mens’ van Richard Wrangham, primatoloog en antropoloog verbonden aan de Harvard Universiteit. Dit boek, waarvan oorspronkelijke Engelstalige editie pas eind mei verschijnt, werpt een even verrassende als overtuigende verklaring voor het ontstaan van de mens, zo’n twee miljoen jaar geleden: door de beheersing van vuur en het koken van voedsel werden apen mensen. De gangbare theorie luidt dat het vermogen tot het maken van werktuigen en het eten van vlees de voorwaarden schiepen voor het ontstaan van de moderne mens. Wrangham beargumenteert dat een dieet van zachter, veiliger en veel voedzamer (gekookt) voedsel de brandstof is geweest voor onze rechtopgaande houding en grote hersenen. Ook ontstond hierdoor een nieuwe sociale structuur, het huishouden.

Het Dode Dier van de Week is het kaasjeskruiddikkopje. De herontdekking van dit prachtige vlindertje in Zuid-Limburg is helaas overschaduwd door de ophef over de moederdagvlinder. Daarom vertel ik graag over de vlindersoort die in 1951 voor het laatst werd gezien en vorige week in de buurt van Maastricht werd opgemerkt. Het was een zogenaamd ‘popvers’ exemplaar, zonder vlieguren en daardoor vermoedelijk ter plaatse verwekt. De kans is groot dat er meer rondvliegen. Dankzij de opwarming was de soort al aan het oprukken vanuit de Ardennen en de Eifel. Ik neem er twee opgeprikte mee, een van de laatste paartjes uit de vorige eeuw, verzameld in 1950. Ook mooi.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Voorkom ‘ziekenhuisinfecties’, draag geen stropdas. Dat was de conclusie van de studie van dr M. Dixon van het Addenbrooke’s Hospital in Cambridge (UK). Stropdassen gedragen door artsen bleken een keur aan ziekteverwekkende bacteriën te huisvesten die een extra besmetting van al zieke patiënten kunnen veroorzaken (zie Intensive Care Medicine [2000] 26: 50]. Niet geheel toevallig heeft de Mexicaanse minister van volksgezondheid Jose Angel Cordova zijn door het nieuwe H1N1-griepvirus gegeselde landgenoten opgeroepen om geen stropdassen meer te dragen.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s