De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 3 mei 2009

In uitzending 36 van ATLAS (Radio 1, zondag 3 mei 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

Stadsmussen zijn sneller en slimmer dan mussen van het platteland. Hongaarse onderzoekers voerden huismussen zaad in grote doorzichtige platte bakken van plexiglas met ronde toegangsopeningen. In de loop van het experiment werden de openingen afgesloten met schuifjes. Ze noteerden hoeveel openingen de mussen binnen 90 minuten toch open kregen en hoe snel ze dat deden. Een deel van de mussen verwoestte de schuifjes, een ander deel wist ze handig open te schuiven. De ‘grote groepen’ (zes mussen) uit de grote stad deden het veel sneller dan ‘kleine groepen’ (twee mussen) van het platteland, waarvan er enkele helemaal niets open kregen. Zie Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het Dode Dier van de Week is een wolharige neushoorn, een borstwervel. Het fossiel, zeker 20.000 jaar oud werd opgezogen door een zandzuiger uit De Groote Wielen, een plas langs de Maas nabij ’s-Hertogenbosch. Daar werden in 2005 de eerste fossielen uit de IJstijd gevonden. Dankzij de nauwkeurige zandzuigmethode (laag voor laag) kregen fossielenverzamelaars stukken uit dezelfde periode in handen en kon de uitgestorven dierenwereld van de ‘Serengeti aan de Maas’ nauwkeurig in beeld worden gebracht. Anton Verhagen en Dick Mol schreven er een mooi en leerzaam boek over ‘De Groote Wielen: er was eens …’.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – U.S. patent #7255627 berust sinds 14 augustus 2007 bij Elena N. Bodnar, Raphael C. Lee en Sandra Marijan uit Chicago. Het is een “Garment device convertible to one or more facemasks”, met als doel “to provide a garment which is operable to be converted into a facemask” en “to increase accessibility to facemasks.” Deze uitvinding, waarbij een BH in een handomdraai transformeert in twee gezichtsmaskers, zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor het dreigende tekort aan mondkapjes ten gevolge van de uitbraak van de Mexicaanse griep. Oorspronkelijk is de uitvinding bedoeld om dienst te doen bij terroristische aanslagen.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s