De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 26 april 2009

In uitzending 35 van ATLAS (Radio 1, zondag 26 april 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

Een nieuwe boomsoort – In Ethiopië is een nieuwe boomsoort ontdekt: een zes meter hoge Acacia die algemeen voorkomt in een gebied dat duizenden vierkante kilometers (onze drie noordelijke provincies samen) groot is. Er worden in Afrika jaarlijks ongeveer 300 nieuwe plantensoorten ontdekt, maar dat gaat om soorten die klein of onaanzienlijk zijn en een zeer klein verspreidingsgebied hebben. Een kanjer van een boom die bovendien in een groot verspreidingsgebied voorkomt en altijd over het hoofd gezien is door botanici, dat is zeer uitzonderlijk. Mats Thulin van Uppsala University in Zweden ontdekte de boom in 2007. Hij vond de structuur van de bast uitzonderlijk (glad en grijs) en de boom had een roze bloesem terwijl andere Acacia-soorten gele bloemen hebben. Tot zijn verbazing vond hij de boom overal. Thulin noemde de nieuwe soort Acacia fumosa in het Nordic Journal of Botany.

schietmotten langs de Kralingse Plas (Rogier Maaskant)

Het Dode Dier van de Week is de schietmot – Schietmotten vormen een insectenorde, de Trichoptera, die wereldwijd circa 7000 soorten telt. De Nederlandse fauna telt 181 soorten, waarvan inmiddels 15% is verdwenen. Ze doen sterk denken aan nachtvlinders, zijn vrij donker van kleur en vouwen hun vleugels in rust dakvormig over het achterlijf. De vleugels van schietmotten zijn niet beschubd, zoals bij vlinders en motten, maar behaard. Ze worden ook wel kokerjuffers genoemd. Die naam verwijst naar de larven die – onder water – van plantenresten, lege slakkenhuisjes, zandkorrels en kiezelsteentjes kokertjes bouwen waar ze bescherming in kunnen zoeken. Volwassen schietmotten houden zich overdag schuil en vliegen ’s nachts. Ze vormen dan zwermen.

Zo’n zwerm werd vorig jaar opgemerkt langs de Kralingse Plas in Rotterdam door fotograaf Rogier Maaskant. Hij dacht dat het muggen waren en fotografeerde ze. Het resultaat exposeert hij sinds gisteren in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, onder de titel ‘RogierSchietMotten

Onwaarschijnlijk Onderzoek – ‘Jouw baby stinkt veel meer dan die van mij’. Trevor I. Case, Betty M. Repacholi en Richard J. Stevenson onderzochten de plasticiteit van walging door moeders aan poepluiers te laten ruiken. Het bleek dat de poepgeur van het eigen kind minder vies werd gevonden dat die van andere kinderen. Zie: Evolution and Human Behavior 27 (2006) 357–365.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s