De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 19 april 2009

In uitzending 34 van ATLAS (Radio 1, zondag 19 april 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:


oehoe-jpg

Ook uilen die behalve vocale- ook visuele communicatie gebruiken. Altijd is gedacht dat alleen vogels die overdag actief zijn hun verenkleed gebruiken voor hun onderlinge communicatie. Een studie van de oehoe (Bubo bubo) in Spanje heeft aangetoond dat ook nachtvogels (uilen) hun uiterlijk gebruiken om hun vocale communicatie kracht bij te zetten. Oehoes roepen het meest tijdens de ochtend- en avondschemering. Op die momenten blazen ze bij elke roep hun keel op, waardoor een opvallende witte vlek zichtbaar wordt. Die witte plek fungeert als een soort signaalvlag: ‘hier ben ik!’. In combinatie met hun luide ‘ge-oehoe’ is dat een hele effectieve manier van communicatie.

Ook andere nacht- en schemervogels (die in de ochtend en avondschemering de meeste zangactiviteiten te vertonen) blijken witte keelvlekken te hebben. Bijvoorbeeld de laplanduil, de steenuil, de grote trap, de poelsnip en verschillende soorten nachtzwaluwen. Zie PLoS One.


cephalopagus bij lam, collectie NMRHet Dode Dier van de Week is een Siamese tweeling van een lam, een eeneiige tweeling, waarvan de lijven van kop tot navel met elkaar vergroeid zijn, compleet met acht poten, twee staarten, vier oren, maar met slecht één (misvormde) kop. Het gaat om het geboortedefect dat ‘cephalopagus’ genoemd wordt. Het is de ingewikkeldste vorm van een Siamese tweeling die er bekend is. Het is een zeldzame afwijking die bij varkens het meest is vastgesteld. Bij schapen komt het veel minder voor. De lammetjes werden eind vorige week doodgeboren in de schaapskudde die in het Rotterdamse natuurgebied De Esch gehouden wordt. De zeldzame monstruositeit heb ik vandaag verworven voor de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.


zipper and cutterOnwaarschijnlijk Onderzoek – James F. Nolan, Thomas J. Stillwell en John P. Sands jr. hielpen de medische wetenschap en het mannelijke volksdeel verder met hun publicatie Acute management of the zipper-entrapped penis (Acute behandeling van de vastgeritste penis) in Journal of Emergency Medicine 8(3): 305-307. De meeste penissen komen vast te zitten bij het openen van de rits, met name bij mannen die geen beschermend ondergoed dragen.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s