De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 12 april 2009

In uitzending 33 van ATLAS (Radio 1, zondag 12 april 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

De Cetti’s zanger (Cettia cetti) die bezig is met een opmerkelijke opmars noordwaarts. Het dichtstbijzijnde, oorspronkelijke broedgebied van dit bruine zangvogeltje is Zuid-Europa. De eerste waarnemingen in Nederland dateren van 40 jaar geleden, maar het bleek dat ze de Hollandse winters niet overleefden. Nu de winters steeds zachter zijn, redden ze het wel en groeit de Nederlandse populatie. In het Nationaal Park De Biesbosch zijn dit jaar al veertig zingende mannetjes geteld. Dat is een record.

De Cetti’s zanger leeft verborgen in dicht struikgewas. Zijn aanwezigheid wordt opgemerkt door zijn luide en kenmerkende zang.

Darwinjaar 2009 – Er is groot Darwinnieuws. In de collectie van het Zoologisch Museum van de Cambridge Universiteit is een ei ontdekt dat Charles Darwin heeft verzameld tijdens zijn reis met de Beagle. Darwin had zijn naam op het ei geschreven. Het is van een tinamoe (een aan de loopvogels verwante vogelsoort, ook wel stuithoen genoemd) dat Darwin in 1833 in Uruguay vond en het enige ei dat is overgebleven van de Beagle Collectie. Opvallend is de barst in het ei, veroorzaakt doordat Darwin het in een te klein doosjes heeft opgeborgen. (zie BBC news)

Fig 2 uit Shafik 1992Onwaarschijnlijk Onderzoek – De Egyptische arts Ahmed Shafik publiceerde in 1992 een inmiddels klassiek artikel in het tijdschrift ‘Contraception’ (49: 439-451) waarin hij aantoonde dat een strakke, polyester slip (gedragen door een man) een voorbehoedsmiddel is. Zowel de ontregelde temperatuur van de balzak als de door wrijving ontstane elektrostatische lading (366 Volt per cm2) zorgden ervoor dat het sperma van de proefpersonen (na gemiddeld 136 dagen de kunststof onderbroek gedragen te hebben) geen enkele zaadcel meer bevatte. Zijn methode van geboortebeperking is nergens gemeengoed geworden.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s