De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 5 april 2009

In uitzending 32 van ATLAS (Radio 1, zondag 5 april 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

Een oude albatros uit Amsterdam. In de collectie van het Bureau monumenten & Archeologie van de Gemeente Amsterdam is een snavel van een albatros ontdekt. De bovensnavel werd in oktober 1977 gevonden bij graafwerkzaamheden bij het Centraal Station en was al die tijd voor een grote meeuw aangezien. Zeevogelspecialisten Mardik Leopld en Edward Soldaat ontmaskerden de meeuwensnavel onlangs als een snavel van een albatros. Biologisch detectivewerk toonde aan dat de snavel hoogstwaarschijnlijk door VOC-zeelui is meegenomen en in de Amsterdamse haven is gegooid. Op de plaats waar de snavel werd gevonden was tot 1876 het Camperhooft, waar grote schepen aanmeerden. Om welke soort het gaat is niet helemaal zeker, maar de noordelijke koningsalbatros (Diomedea sanfordi) is de meest waarschijnlijke kandidaat. Het zou ook om een onbekende, al uitgestorven soort kunnen gaan. Het detectiveverhaal is gepubliceerd in het tijdschrift Dutch Birding.

Het Dode Dier van de Week is de teek, want vandaag loopt de ‘Week van de Teek‘ ten einde. Meestal zijn dergelijke acties, zoals bijvoorbeeld ‘Het jaar van de Egel’, bedoeld om de betreffende diersoort te populariseren, maar de Week van de Teek vraagt speciale aandacht voor het gevaar van de schapenteek (Ixodes ricinus): het overbrengen van de Ziekte van Lyme. Tijd dus voor een positieve benadering van de 13 andere soorten teken die in Nederland rondkruipen. En wat te denken van de ruim 700 soorten teken die wereldwijd voorkomen?

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Stephan Bolliger en collega’s van het Instituut voor Forensische Geneeskunde van de Universiteit van Bern vroegen zich af of volle of lege bierflessen stevig genoeg zijn om een mensenschedel te breken. De experimenten werden in een laboratorium uitgevoerd (met halve-literflessen van het Zwitserse biermerk Feldschlösschen), zonder menselijke proefkonijnen. De resultaten zijn na te lezen in Journal of Forensic and Legal Medicine 16: 138-142. Een van de conclusies: halve-liter bierflessen zouden in situaties waarin het risico op menselijke conflicten groot is, verboden moeten worden.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s