De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 15 maart 2009

In uitzending 29 van ATLAS (Radio 1, zondag 15 maart 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

Homo-eenden die een fokprogramma blokkeren. De plannen van het Arundel Wetland Centre in West Sussex om de zeldzame blauwe eend te redden van uitsterven, zijn mislukt. Dat meldt The Telegraph. De twee mannetjeseenden, Ben en Jerry, blijken homoseksueel gedrag te vertonen. De vogels, die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomen, werden vanuit dat land overgevlogen om aan een fokprogramma deel te nemen. Bij aankomst voerden de woerden een paringsdans uit, maar niet voor het vrouwtje Cheryl. Sindsdien zijn de twee eenden onafscheidelijk. De (enige) vrouwtjeseend laten ze echter links liggen en dat komt het fokprogramma niet ten goede.

Van de blauwe eend (Hymenolaimus malacorhynchus) zijn nog maar 1200 exemplaren over die in snelstromende berg-rivieren leven. De aantallen nemen sterk af, voornamelijk om dat de in Nieuw Zeeland ingevoerde hermelijn broedende vrouwtjes vangt en opeet. Hierdoor zijn er veel meer mannetjes dan vrouwtjes. Daarom staat de vogelsoort op de lijst van met uitsterven bedreigde soorten. Het reddingsplan voor de blauwe eend bestaat uit het wegvangen van hermelijnen en andere onnatuurlijke vijanden, en het kweken van jongen in gevangenschap.

Darwinjaar 2009 – Afgelopen week was ik in Londen en kon het niet nalaten om in The Natural History Museum ‘Darwin Big Idea, Big Exhibition’ te bezoeken. Het is de grootste tentoonstelling over Darwin ooit gemaakt en het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de natuurhistorische musea van Londen, New York, Chicago, Boston en Ontario. Ik was met name gecharmeerd van de nagemaakte werkkamer van de geleerde, met zijn stoel op wieltjes en een schrijfplank. Ook de originele aantekenboekjes vond ik bijzonder om te zien. Bijzonder is ook ‘Etty’s box’ – een soort juwelenkistje van Darwins dochter Etty, met een envelop waarin zij baardhaar van vader bewaarde. Helaas worden er ook veel replica’s van Darwiniana getoond. Niettemin een aanrader die nog tot 19 april te zien is.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – De Zweedse onderzoeker Jarl Flensmark zocht en vond een verband tussen het dragen van schoenen met hoge hakken en het lijden aan schizofrenie. De hoge hakken zorgen voor een onnatuurlijke spanning in de kuitspieren die bepaalde zenuwbanen blokkeren waardoor de aanmaak van dopamine afneemt. Dopamine zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Zijn bevindingen zijn na te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Medical Hypotheses’. In reactie op het werk van Flensmark toonde de Italiaanse urologe Maria Angela Cerruto aan dat het dragen van hoge hakken goed is voor de bekkenbodemspieren. Zie European Urology voor details.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s