De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 1 maart 2009

In uitzending 27 van ATLAS (Radio 1, zondag 1 maart 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

De Worcesters vechtkwartel (Turnix worcesteri) die herontdekt is op het eiland Luzon van de Filippijnen. Dat meldde het persbureau AFP afgelopen week. De vogel leeft zeer verborgen in hoog gras in de bergen en was nog nooit levend gezien door vogelkundigen. Nu is de kwartel voor het eerst gefotografeerd. De soort werd in 1902 ontdekt door de Amerikaanse zooloog Dean Conant Worcester op een vogelmarkt in Manilla. Sindsdien hebben alleen stropers de vogel kunnen vangen. Ook het exemplaar dat nu in het nieuws is, is in de kookpot terecht gekomen.

Een absolute musDeze week geen Darwin-nieuws, maar Mussennieuws. Morgen verschijnt er een opmerkelijk mussenboek, getiteld ‘Een absolute mus – mussenwoorden in tekst en tekening’ (Uitgeverij Müller, ISBN 978 90 8138 871 9) samengesteld door Peter Müller en Bert Keizer. Zij vroegen schrijvers, dichters, columnisten, wetenschappers, filosofen en theologen (allemaal met een zwak voor de mus) de huismus te beschrijven in woorden als Museum, Mussert, Mustang, Erasmus, Cathechismus en Kommunismus. De resultaten, in kwatrijnen, sonnetten, essays en herinneringen, gaan samen met fraaie illustraties. Vanaf 14 maart is er een tentoonstelling van de originele illustraties en teksten op de tweede verdieping van de Bibliotheek Den Haag.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Helpt duct tape tegen wratten? In 2002 bewees wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten dat duct tape (het bekende brede, zilverkleurige plakband) effectiever was bij het verwijderen van wratten dan aanstippen met vloeibaar stikstof. Het nieuws sloeg in als een bom. Een inmiddels klassiek onderzoek van de Universiteit van Maastricht toonde aan dat duct tape niet hielp, bij 103 schoolkinderen met wratten. Zeven kinderen kregen zelfs uitslag van de tape.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s