De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 22 februari 2009

In uitzending 26 van ATLAS (Radio 1, zondag 22 februari 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

De volwassen zeearend in de Biesbosch. Na lange afwezigheid in Nederland, is de zeearend (Haliaeetus albicilla) een paar jaar geleden voor het eerst gaan broeden in de Oostvaardersplassen. Het nieuws van vandaag is dat er al weken lang een volwassen zeearend in de Biesbosch vertoeft. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat er na de Oostvaardersplassen een tweede broedlocatie bij komt. De zeearend is de grootste Europese roofvogel. Met een spanwijdte van 2,5 meter worden ze ook wel ‘vliegende deuren genoemd.

logo darwinjaar

Darwinjaar 2009 – Tip: In Naturalis (Leiden) is de tentoonstelling ‘Expeditie Darwin’ over evolutie op eilanden te zien. Eilanden zijn geïsoleerde stukjes natuur, waar de evolutie in een snelkookpan zit. In Expeditie Darwin kunnen bezoekers zich verwonderen over extreme vormen in de natuur. Charles Darwin werd door zijn bezoek aan eilanden geïnspireerd tot het formuleren van zijn evolutietheorie. In Naturalis zijn nu de originele Darwinvinken te zien die Darwin zelf verzamelde op de Galápagoseilanden; normaal gesproken liggen ze achter slot en grendel. Fantastisch om in het echt te zien: daarvoor ga je naar een museum.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Een van de meest bizarre onderzoeken die ik ken, is van de controversiele Britse fysioloog Harold Hillman: ‘The Possible Pain Experienced During Execution by Different Methods’ (de mogelijke pijn die wordt ervaren bij verschillende vormen van executie). Hij publiceerde zijn bevindingen in 1993 in Perception 22: 745-753. Steniging bleek de meeste (tekenen van) pijn te veroorzaken, een intraveneuze injectie de minste.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s