De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 8 februari 2009

In uitzending 24 van ATLAS (Radio 1, zondag 8 februari 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:


charley-sobcovHet probleem van vogels die zich doodvliegen tegen ramen leek onoplosbaar, tot Charlie Sobcov, een basisschoolleerling uit Ottawa, Canada voor een wetenschapsproject een methode uitvond die werkt. Hij knipte silhouetten van vliegende vogels uit doorzichtige folie en smeerde die in met fluorescerende ultraviolette verf die vogels wel kunnen zien, maar mensen niet. Voordeel is dat de silhouetten die op ruiten geplakt worden doorzichtig blijven en het zicht naar buiten (of binnen) niet belemmeren. Conventionele anti-vogel stickers zijn pas effectief als ze minimaal 10 cm van elkaar aangebracht worden. Dat doet niemand omdat je dan nauwelijks meer naar buiten kan kijken.


Charlie kreeg veel media-aandacht. Uiteindelijk bleek dat zijn uitvinding al eerder gedaan was en onder de naam ‘Window Alert Decals’ in de handel was. Het mocht de pret niet drukken: veel mensen werden aangezet om hun ramen met de ultraviolette silhouetten te beplakken en dat bespaart vogellevens.


Darwinjaar – Donderdag 12 februari 2009 is het de 200ste geboortedag van Charles Darwin, de grondlegger van de evolutieleer. Ook is het in 2009 150 jaar geleden dat zijn beroemde boek ‘On the origin of species’ verscheen, waarin hij zijn evolutietheorie formuleerde. Overal ter wereld wordt dit herdacht. In Nederland is een unieke samenwerking ontstaan tussen science centra, musea, wetenschappelijke instellingen, openbare bibliotheken en de media. Op www.darwinjaar2009.nl staat een agenda met alle activiteiten die plaatsvinden rond het Darwinjaar. Voortaan geef ik in elke uitzending een tip of een Darwin-nieuwtje. Deze week blijf ik in eigen huis: de besmettelijke tentoonstelling ‘H5N1 – de evolutie van een griepvirus’ in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.


sticker-300x61En: lees vooral de folder ‘Evolutie of schepping, wat geloof jij’ die deze week als een soort Anti-Darwin actie huis aan huis wordt verspreid. Het niveau ervan is bedroevend laag. De stakkers die de folder gemaakt hebben, hadden even bij een bioloog moeten aankloppen.


Onwaarschijnlijk Onderzoek – Daniel Bennet van de University of Leeds onderzocht de voedselkeuze van de zeldzame Grays varaan (Varanus olivaceus) in de Fillippijnen door hun ontlasting te verzamelen en te analyseren. In zeven jaar verzamelde hij 35 kilo varanenpoep. Uiteindelijk promoveerde hij op dit onderzoek, maar tot zijn ontsteltenis werd zijn zak met poep (de basis van zijn studie, en ‘kostbaar’ materiaal voor vervolgstudies) door de universiteit weggegooid. Bennet kreeg een schadevergoeding van 500 pond aangeboden, maar weigerde. Hij onderneemt nu gerechtelijke stappen. Dit is vermoedelijk de eerste rechtzaak over varanenpoep.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s