De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 1 februari 2009

In uitzending 23 van ATLAS (Radio 1, zondag 1 februari 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

Nonggang babbelaar

Een nieuwe babbelaar – In de provincie Guangxi in het zuidwesten van China nabij de Vietnamese grens is een nieuwe vogelsoort ontdekt, de Nonggang babbelaar (Stachyris nonggangensis). Het is een circa 15 cm grote zangvogel, grijs-zwart van kleur met een witte oorvlek en een wit gestippelde borst. Hij leeft in een relatief klein regenwoud in een gebied met kalksteenrotsen. Dat deze babbelaar zo lang voor de ogen (en netten) van biologen verborgen gebleven is, heeft te maken met zijn verborgen levenswijze: hij loopt meer dan hij vliegt. Chinese vogelaars noemen 2009 al ‘het jaar van de babbelaar’.

Van de nieuwe soort zijn twee exemplaren gevangen, een mannetje en een vrouwtje, de type-exemparen waarop de wetenschappelijke beschrijving gebaseerd is. Ze worden bewaard in de collectie van College of Animal Sciences and Technology, Guangxi University.

Het Dode Dier van de Week is de kakkerlak. Er zijn wereldwijd ruim 4000 soorten van dit succesvolle insect. Welke soort zat er op de Feijenoord voetbal in het gewraakte AH-voetbalplaatjes album? Is het eigenlijk wel een kakkerlak? Nee, volgens mij is het een krekel.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – 34 jaar na hun publicatie in het medische vakblad British Medical Journal over het bestaan van het ‘cello scrotum’ (geirriteerde balzak bij cello spelers), hebben de auteurs Elaine en John Murphy toegeven dat het een grap was. Zij raakten destijds geïnspireerd door een publicatie over de ‘gitaartepel’. Toen het echtpaar Murphy in een recent overzicht van beroepsziekten bij muzikanten (scroll down in de PDF) hun ‘cello scrotum’ weer genoemd zagen, vonden ze het tijd voor een bekentenis. Saillant detail: Elaine Murphy is inmiddels barones en lid van het Britse Hogerhuis.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s