De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 25 januari 2009

In uitzending 22 van ATLAS (Radio 1, zondag 25 januari 2009, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

tuinvogeltellingDe Nationale Tuinvogeltelling die dit weekend door Vogelbescherming voor de zesde keer op rij wordt georganiseerd. Iedereen kan er aan deelnemen: ervaren vogelaars, beginners of volkomen vogelleken, het maakt niet uit. Je gaat voor het raam of voor je balkon zitten en noteert een uur lang welke vogels je ziet, en hoeveel. Het is een leuk en laagdrempelig evenement. Het resultaat is de ‘Tuinvogeltoptien’. Dit jaar heb ik voor het eerst meegedaan: zaterdag van 9.00 tot 10.00 telde ik 2 merels (misschien was het er één die twee keer langskwam), 2 eksters, 1 kauw en 1 koolmees. Niet gek voor een betegelde en ommuurde patio van 35 vierkante meter, zonder noemenswaardige vegetatie.

Vorig jaar werd er door een recordaantal van 15.000 mensen geteld en eindigde de huismus op nummer 1, gevolgd door de koolmees en de merel. Ik voorspel dit jaar hetzelfde resultaat, alleen de ringmus zal niet meer in de toptien staan. Die soort wordt vermoedelijk verdrongen door de groenling. Tijdens de uitzending zal de eindstand wel bekend zijn.

Het Dode Dier van de Week is de toekan. Nu Gerrit van der Valk dood is, sterft ook de toekan een beetje. Dankzij Van der Valk geniet de toekan grote bekendheid in Nederland, maar wat is een toekan eigenlijk, hoeveel soorten zijn en waar komen ze voor? Welke soort stond model voor het Van der Valk logo? Ik geef een ‘spoedcursus toekankunde’.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – In vervolg op het onderwerp van vorige week (‘Luisteren naar liftmuziek verhoogt de weerstand’) nog een opzienbarende studie van Carl J. Charnetski: ‘Het effect van het aaien van een hond op het functioneren van het immuunsysteem’. Groep 1 aaide een levende hond, groep 2 een opgezette hond, en groep 3 (de controle groep) zat in dezelfde ruimte (zonder hond) en deed niets. Resultaat: de proefpersonen die een opgezette hond aaiden, hadden de hoogste concentratie Immunoglobuline A (IgA) in hun speeksel. IgA is een belangrijke antistof. Ook met deze studie (zie Psychological Reports 95: 1087-1091) toont Charnetski aan dat ‘het goed voor je is om je goed te voelen’.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s