De huisbioloog (Atlas -Radio 1), zondag 11 januari 2009

In uitzending 20 van ATLAS (Radio 1, zondag 11 januari 2008, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (rond 19.50 uur) over:

De roze leguaan – Op de Galápagos eilanden is een nieuwe soort leguaan ontdekt: de roze, behorende tot het genus Conolophus. Ondanks het feit dat deze eilandengroep sinds Darwin er inspiratie opdeed voor zijn evolutietheorie, een bedevaartsoord voor biologen is geworden, is dit reptiel nooit eerder opgemerkt. In 1986 maakten rangers van het Galápagos Nationaal Park melding van ‘roze’ leguanen op de vulkaan Wolf, maar daar werd geen serieuze aandacht aan geschonken. Gabriele Gentile van de Università Tor Vergata (Rome) en collega’s uit de VS en Ecuador deden dat wel en concludeerden dat het om een leguaan ‘zonder naam’ ging. Zij publiceerden hun resultaten van DNA-onderzoek afgelopen week in PNAS. De officiële beschrijving, waarin de nieuwe soort zijn wetenschappelijke naam krijgt, is inmiddels bij een ander tijdschrift ingediend. Ik vraag me af waarop die gebaseerd is, op een stukje DNA of op een gedegen beschrijving van het hele beest. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er een exemplaar voor de wetenschap is gevangen en geconserveerd, want de soort is al bijna uitgestorven. De huidige natuurbeschermingswetten en de ‘ethiek van het verzamelen’ maken het veiligstellen van een exemplaar voor de wetenschap vrijwel onmogelijk.

Het Dode Dier van de Week is de otter (Lutra lutra). Dit marterachtige roofdiertje is aan een (voorzichtige) come-back in Nederland begonnen, nadat hij twintig jaar geleden uitgestorven verklaard werd. Het gaat om (nakomelingen van) uit Oost Europa en Scandinavië afkomstige otters die zes jaar geleden in Noord Overijssel werden uitgezet. Ik neem een mooie opgezette otter mee, uit de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, gevangen in de goeie-ouwe-ottertijd, zo’n 75 jaar geleden.

cathdocsOnwaarschijnlijk Onderzoek – De anticonceptiepil en de mannelijke onvruchtbaarheid. Jose-Maria Simon-Castevelli, voorzitter van de World Federation of Catholic Medical Associations, schreef in de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano dat de anticonceptiepil een belangrijke oorzaak is van de afgenomen mannelijke vruchtbaarheid. Residuen van de synthetische hormonen zouden in het milieu terechtkomen en onvruchtbaarheid bij mannen veroorzaken. Wetenschappelijk bewijs hiervoor bestaat niet. Het is de zoveelste poging van het Vaticaan om het gebruik van anticonceptiemiddelen in een kwaad daglicht te stellen. Met succes, want het bericht was afgelopen week wereldnieuws.

Bij Improbable Research zijn tientallen inzendingen binnengekomen die dr Simon-Castevelli en/of het Vaticaan voordragen voor de Ig Nobelprijs. Zolang er geen wetenschappelijke publicatie over de schokkende conclusie is verschenen, maakt het Vaticaan geen schijn van kans om voor de felbegeerde prijs in aanmerking te komen.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s