De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 4 januari 2009

In uitzending 19 van ATLAS (Radio 1, zondag 4 januari 2008, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (deze keer om 18.45 uur) over:

egelHet Jaar van de Egel – 2009 is door de Zoogdiervereniging VZZ uitgeroepen tot het Jaar van de Egel. Dat betekent extra aandacht en onderzoek naar dit bekende dier. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het niet goed gaat met de egel in Nederland. Zo worden er elk jaar zeker 100.000 egels doodgereden in het verkeer. Bij het opstellen van een advies voor de Rode Lijst voor bedreigde zoogdieren moest de Zoogdiervereniging echter vaststellen dat er onvoldoende gegevens waren om de egel een extra beschermde status te geven. Met de nu gestarte grootschalige onderzoekscampagne kan deze leemte in kennis gedicht worden. Alle Nederlanders worden opgeroepen om waarnemingen van egels door te geven op www.jaarvandeegel.nl. Op deze site is ook informatie te vinden over egelvriendelijk tuinieren en het Egelweekend in september.

Het Dode Dier van de Week is een egel. Hij is op dramatische wijze om het leven gekomen: met een ijsbekertje van een bekende hamburgerketen over zijn kop. Ik neem de opgezette McFlurry egel mee.

wormenoogst

wormenoogst

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Wormknorren. Wetenschappers hebben tijdens ‘The Annual Sopchoppy Worm Gruntin’ Festival’ in Sopchoppy, Florida onderzocht hoe de methode om wormen uit de grond te krijgen door middel van ‘knorren’ werkt. Al decennia lang verdienen duizenden inwoners van het zuidoosten van de Verenigde Staten hun brood door wormen te vangen en als aas te verkopen aan sportvissers. Ze slaan daartoe een houden paaltje 30 cm in de grond en schrapen daar overheen met een langwerpig stuk ijzer (zie dit filmpje). De geluiden (de trillingen) die daarmee geproduceerd worden, noemt met ‘grunting’(knorren) en lokken wormen van de soort Diplocardia mississipiensis uit de grond. Hoe en waarom werd uitgezocht door Kenneth Catania van Vanderbilt University en gepubliceerd in PLoS ONE.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s