De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 21 december 2008

In uitzending 17 van ATLAS (Radio 1, zondag 21 december 2008, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (meestal om 19.50 uur) over:

De ‘Hobbit’ is toch een nieuwe soort mens. De al vier jaar sluimerende twist onder wetenschappers over de dwergmens van Flores is weer nieuw leven ingeblazen. De antroplogen Kieran McNulty (University of Minnesota) en Karen Baab (Stony Brook University in New York) hebben met behulp van geavanceerde reconstructietechnieken aangetoond dat de 18.000 jaar oude fossielen die op het Indonesische eiland Flores werden opgegraven, inderdaad tot een nieuwe soort mens (Homo floresiensis) gerekend mogen worden. Zij publiceerden hun bevindingen in Journal of Human Evolution. In de discussie overheerste de mening dat het om niet meer dan een dwergvorm van onze eigen soort (Homo sapiens) met een schedelafwijking ging. De dwergmens van Flores leefde in een periode dat de moderne mens ook al op Flores leefde. Op dat eiland doen verhalen de ronde over aapachtige kleine mensen die er enige tientallen jaren geleden nog teruggetrokken voorkwamen.

dwerggors (Garry Bakker)Het Dode Dier van de Week is de dwerggors (Emberiza pusilla). Afgelopen maandag werd dit vogeltje op steenworp afstand van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam ontdekt. Sindsdien zijn tientallen vogelaars naar deze zeldzame vogel, afkomstig uit Siberië komen kijken. Zelf ben ik elke dag ook even gaan kijken, naar de vogel en ook naar de vogelaars met hun indrukwekkende telelenzen. Gelukkig leeft deze dwerggors nog, daarom neem ik een echt museumstuk mee: de vierde dwerggors die in Nederland gezien werd, het exemplaar dat op 30 november 1903 dood gevonden werd in Loosduinen. De laatste jaren worden er jaarlijks dwerggorzen gezien in Nederland, dat heeft mogelijk te maken met zijn westwaartse uitbreiding tot in Noord-Noorwegen. Normaal gesproken overwinteren dwerggorzen in Zuid- en Zuidoost Azië.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – BMJ publiceert de laatste jaren doelbewust onwaarschijnlijk onderzoek in het kerstnummer. Dit jaar is dat werk van Deborah Anderson die de bijna mythische spermadodende eigenschappen van de Coca-Cola douche tegen het licht houdt en een studie van Declan Patton en Andrew McIntosh over de risico’s van hoofd- en nekletsel bij head-bangers.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s