De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 14 december 2008

In uitzending 16 van ATLAS (Radio 1, zondag 14 december 2008, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (meestal om 19.50 uur) over:

Foto-gerard-ligtvoetPaddenstoelen in de stad – In navolging van Amsterdam (‘Champignons in de Jordaan’) zijn nu ook de paddenstoelen van Leiden in kaart gebracht. Bioloog Hans Adema schreef er het boek ‘Vliegenzwammen op het Rapenburg’ over. Het verscheen toevallig op het hoogtepunt van de paddo-discussie. In de binnenstad van Leiden komen 250 soorten wilde paddenstoelen voor. In heel Amsterdam meer dan 1100. Steden zijn een paradijs voor paddenstoelliefhebbers.

braam op het strandHet Dode Dier van de Week is de braam – Op de stranden van de Waddeneilanden zijn de afgelopen week tientallen bramen aangespoeld. Op Texel alleen waren het er 34. Ook van andere plaatsen langs de Nederlandse kust kwamen meldingen van aangespoelde bramen. Dit betekent waarschijnlijk dat deze bijzondere oceanische vis (Brama brama), die normaal op een diepte van meer dan 100 meter leeft, op dit moment in ongekende aantallen de Nederlandse kust heeft bereikt. De laatste invasie was in 1976. Er spoelden toen 107 bramen aan. Vorig jaar zijn slechts enkele bramen gevonden langs de Nederlandse kust.

zilvermeeuwwOnwaarschijnlijk Onderzoek – Op Texel is het voedsel van zilver- en kleine mantelmeeuwen onderzocht. In totaal werden 3876 voedselmonsters (braakballen, ‘bolussen’, maaginhouden) geanalyseerd, met als resultaat een aantal zeer bizarre prooien, waaronder veel verpakkingen van halal vleeswaren, een compleet leger plastic soldaatjes en een mobiele telefoon. Alles wijst erop dat vuilnisbakken en vuilnisbelten belangrijke foerageergebieden zijn.

De onderzoekers Kees Camphuysen, Sharon Boekhout, Arnold Gronert, Vicky Hunt, Tim van Nus en Janne Ouwehand publiceerden hun resultaten in het laatste nummer van Sula, het tijdschrift van de Nederlandse Zeevogelgroep.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s