De huisbioloog (Atlas – Radio 1), zondag 23 november 2008

In uitzending 13 van ATLAS (Radio 1, zondag 23 november 2008, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (meestal om 19.50 uur) over:

Zeeschildpad SchouwenDe onechte karetschildpad (Caretta caretta) die afgelopen vrijdag op het strand van Westenschouwen is aangespoeld. Het nog relatief jonge dier is ongeveer twintig centimeter groot en lag half onder zand verborgen. Wandelaars ontdekten het en waarschuwden de ‘Eerste Hulp bij Zeezoogdieren’. Inmiddels is de verzwakte schildpad in Diergaarde Blijdorp, waar hij hopelijk zal opknappen. Vorige maand spoelde ook een levende onechte karetschildpad aan, op Texel. Dat dier was groter (70 cm) en werd naar Burgers Zoo gebracht.

Zeeschildpadden horen thuis in warme (sub)tropische zeeën. Het dichtstbijgelegen normale verspreidingsgebied Caretta caretta ligt in de Middellandse Zee en langs de westkust van Afrika. De laatste jaren zijn er vaker strandingen geweest aan de kust van Spanje en Frankrijk en af en toe verder naar het noorden, tot in Noorwegen. In Nederland zijn er recent strandingen geweest in IJmuiden en op Vlieland. Het lijkt er dus op dat deze zeeschildpadsoort zich langzamerhand in noordelijkere wateren begeeft.

Darwin, de biografieDe Dode Wetenschapper van de Week is Charles Darwin (1809 –1882), natuuronderzoeker, bioloog en geoloog. Volgend jaar is het 200 geleden dat hij geboren werd en 150 jaar na het verschijnen van zijn boek ‘On the origin of species’ waarin hij zijn revolutionaire evolutietheorie uiteenzette. 2009 is daarom Darwinjaar. Overal zullen activiteiten worden georganiseerd over Darwin en zijn werk.

Als voorproefje is eindelijk de monumentale biografie van Darwin door Adrian Desmond en James Moore in het Nederlands vertaald. In deze biografie wordt Darwin geportretteerd als iemand die het product is van zijn tijd, die worstelt met immense vraagstukken in een samenleving die sterk in beweging is. In meeslepend proza geven de auteurs inzicht in zijn karakter, het huiselijk leven en zijn wetenschapsbeoefening, en hoe hij worstelde met zijn inzichten die in het Victoriaanse Engeland zeer omstreden waren. Het boek is bijna 1000 pagina’s dik. Ik ben het aan het lezen, en weet zeker dat ik het snel uit heb.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Terry F. Pettijohn II en Brian J. Jungeberg bestudeerden hoe het schoonheidsideaal in de loop van de afgelopen 40 jaar veranderde, afgemeten aan de lichaamsmaten en gelaatskenmerken van de winnaars van de Playmates of the Year (PMOY) wedstrijd van het Amerikaanse mannenblad Playboy, bekend van de diepte-interviews. Zij relateerden deze variabelen aan de zogenaamde General Hard Times Measure (GHTM, ‘slechte tijden index’): in sociale en economische slechte tijden waren oudere, zwaardere, langere vrouwen met bredere heupen, kleinere ogen en een kleinere borst-taille verhouding favoriet. Waarom is de vraag. Hun onderzoek werd in 2004 gepubliceerd in PSPB 30(9): 1186-1197.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s