De huisbioloog (Atlas – Radio 1), 16 november 2008

In uitzending 12 van ATLAS (Radio 1, zondag 16 november 2008, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (meestal om 19.50 uur) over:

Homotherium crenatidensWeer heeft de Noordzeebodem een geheim prijsgeven. De TX 1, de Texelse viskotter Klasina-J van schipper Cor Vonk, heeft begin augustus 2008 voor de kust van East Anglia een fossiel bot opgevist van de grote sabeltandkat (Homotherium crenatidens). Het is de eerste vondst van een overblijfsel van dit circa 400 kilo zware roofdier in Noordwest-Europa. Het fossiel – een flink stuk van de linker voorpoot met een ouderdom van 2.600.000-850.000 jaar – wordt binnenkort tentoongesteld in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Dick Mol (kenner van de fossiele fauna van de Noordzee) en Wirie van Lochem (specialist op het gebied van fossiele katachtigen) hebben het fossiele bot als zodanig herkend. Het is afkomstig van een groot individu, vrijwel zeker van een mannelijk dier.

De dichtstbijzijnde reeds bekende vindplaatsen van de grote sabeltandkat liggen in Duitsland (Untermassfeld) en Zuid-Frankrijk (Seneze). Uit het destijds droog liggende Noordzeegebied was alleen de kleinere en (geologisch) jongere sabeltandkat Homoterium latidens bekend.

nmr-9989-00888Het Dode Dier van de Week is de grote gele kwikstaart (Motacilla cinerea). Deze 18 cm grote vogelsoort is in Nederland gelukkig weer wat algemener als broedvogel langs snelstromend water. Als doortrekker en wintergast is hij tegenwoordig zelfs algemeen te noemen. Met name in steden worden er steeds meer waargenomen. Als je het opvallende geluid kent, hoor je ze overal – zeker in deze tijd van het jaar.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Robert A. Lopez, een dierenarts uit Westport, New York, vroeg zich af wat katten voelen en beleven wanneer ze aan oormijten (Otodectes cynotis) lijden en of ze ook mensen zouden kunnen infesteren. Hij voerde een bijzonder experiment uit waarmee hij de mensheid een grote dienst verleende en daarom een Ig Nobelprijs verdiende. Zijn klassieke publicatie hierover, getiteld ‘Of mites and man’, is de vinden in Journal of the American Veterinary Medical Associantion 203(5): 606-607.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s