De huisbioloog (Atlas – Radio 1), 9 november 2008

In uitzending 11 van ATLAS (Radio 1, zondag 9 november 2008, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (meestal om 19.50 uur) over:

Alex de papegaai – Eindelijk heb ik duidelijkheid over het lot van de vorig jaar op 7 september overleden Alex, de bekendste papegaai uit de wetenschap. Hij is niet opgezet of anderszins geconserveerd. Irene Pepperberg die 30 jaar met Alex heeft gewerkt en baanbrekende resultaten boekte met het onderzoek naar zijn cognitieve vermogens, heeft slechts een paar veren van deze legendarische vogel bewaard. De rest werd gecremeerd. Eerdere pogingen om deze informatie boven water te krijgen, mislukte omdat dr Pepperberg lange tijd met de rouwverwerking bezig geweest is en haar medewerkers er geen informatie over verschaften. Toen ik haar laatst aan de telefoon had, heb ik een duidelijk antwoord gekregen: “Alex was in een te verre staat van ontbinding om nog te conserveren, met name de hersenen waren al bedorven toen hij dood gevonden werd. Ik heb slechts een paar van zijn veren voor mezelf bewaard.” Gemiste kans, denk ik dan.

Gisteren is het nieuwe boek van Irene Pepperberg ‘Alex and me’ in New York gepresenteerd. Het gaat over de innige band tussen de onderzoekster en haar papegaai, en de geheimen over dierlijke intelligentie die ze samen ontrafelden. De krant The New York Times publiceerde vandaag het eerste hoofdstuk. Nature publiceerde een niet al te lovende recensie.

Het Dode Dier van de Week is de klapperdief of kokoskrab (Birgus latro), de grootste landkrab ter wereld. Het is eigenlijk een heremietkreeft, want jonge exemplaren verstoppen hun zachte achterlijf in een leeg slakkenhuis. Volwassen kokoskrabben krijgen in tegenstelling tot andere heremietkreeften een hard schild om het achterlijf te beschermen. Hij komt voor langs de kusten eilanden in de Stille en Indische Oceaan. De mannetjes zijn iets groter dan de wijfjes. Ze kunnen een gewicht bereiken van wel 4 kg, lichaamslengte is ongeveer 40 cm en de spanwijdte is ongeveer 1 meter. Jonge kokoskrabben hebben als vijanden ratten, varkens en mieren. Volwassen krabben hebben geen natuurlijke vijanden. Ze zijn zeer smakelijk en worden door de mens gegeten. Ik neem een jong exemplaar mee, ooit zelf verzameld op het Molukse eiland Haruku.

wetunderwearOnwaarschijnlijk Onderzoek – Martha Kold Bakkevig en Ruth Nielsen onderzochten ‘de invloed van nat ondergoed op het gevoel van thermisch welbevinden in de kou’. Nat ondergoed voelde thermisch niet prettig aan en zorgde voor een behoorlijke afkoeling van de lichaamstemperatuur. De dikte van het materiaal is hierbij veel belangrijker dan het materiaal waarvan het ondergoed gemaakt is. De publicatie hierover verscheen in het vakblad Ergonomics. In 1995 wonnen de auteurs hiervoor de Ig Nobelprijs voor gezondheidskunde.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s