De huisbioloog (Atlas – Radio 1), 2 november 2008

In uitzending 10 van ATLAS (Radio 1, zondag 2 november 2008, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (meestal om 19.50 uur) over:

De website www.waarneming.nl heeft deze week de 5.000.0000-ste waarneming ingevoerd, sinds de lancering eind 2003. Het totaal aantal ingevoerde waarnemingen over 2008 is nu al 1.970.560. Het gaat om natuurwaarnemingen van vogels, vissen, zoogdieren, reptielen, amfibieën, vlinders, andere insecten, spinnen, planten,  enz. gedaan door mensen die aan de een of andere manier van natuurstudie doen of gewoon buiten hun ogen en oren open houden. Waarnemingen betreffen zeldzaamheden maar ook gewone, algemene soorten. De website is zeer actueel (momenteel zijn er bijvoorbeeld veel kraanvogels in ons land en ook de pestvogels komen binnen) en de gegevens zijn openbaar, voor iedereen raadpleegbaar. Doel van waarneming.nl is inzicht verschaffen in de natuurrijkdom van Nederland. Daarin zijn ze zeker geslaagd.

Het Dode Dier van de Week (DDW) is de houtsnip (Scolopax rusticola). Deze dagen is de doortrek van deze prachtige in herfstkleuren gestoken steltloper op zijn hoogtepunt en vallen er talloze raamslachtoffers. Ze trekken ’s nachts, worden dan door het licht van steden aangetrokken en landen tussen gebouwen. ’s Morgens gaan ze rondvliegen en vliegen dan meestal tegen glazen gebouwen aan. Ze kunnen slecht vooruit kijken omdat de ogen in de zijkant van de kop zitten. Ik neem een opgezette houtsnip mee. Het is behalve een mooie vogel ook een delicatesse. Nog maar een paar jaar geleden werd er daarom veel op gejaagd. Dat is nu verboden.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Zijn vrouwen echt spraakzamer (praatzieker) dan mannen? Matthias Mehl, Simine Vazire, en James Pennebaker (Universiteit van Arizona) stelden deze vraag naar aanleiding van getallen die al jaren in de media genoemd worden: vrouwen gebruiken ongeveer 20.000 woorden per dag, mannen slechts 7000. Klopt dat wel? Ze ontwierpen een speciaal digitaal opname-apparaat dat 396 proefpersonen (210 vrouwen en 186 mannen) een week droegen tijdens de uren dat ze wakker waren. Het apparaat nam ongemerkt en op willekeurige momenten geluiden op, waaronder spraak. De resultaten werden in juli 2007 gepubliceerd in Science.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s