De huisbioloog (Atlas – Radio 1), 26 oktober 2008

In uitzending 9 van ATLAS (Radio 1, zondag 26 oktober 2008, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ (meestal om 19.50 uur) over:

Het wereld non-stop vogeltrek record is gebroken. Een rosse grutto (E7 genoemd door de onderzoekers) vloog in één ruk in acht dagen van Alaska naar Nieuw Zeeland. Dat is een afstand van 11.680 km. Tijdens de trektocht stak zij – het was een vrouwtje – de Stille Oceaan helemaal van noord naar zuid over, zonder voedsel, water en rust. Zeven andere gruttovrouwtjes legden een afstand van gemiddeld 10.153 km af in ten hoogste 9.4 dagen. Robert E. Gill en collega’s kwamen daar achter door de vogels met een zendertje uit te rusten dat met een satelliet te volgen is. Ook is gebleken dat de grutto’s pas uit hun broedgebied in Alaska vertrekken als ze gunstige wind in de rug hebben. Hoe krijgen die vogels met een spanwijdte van slechts 30-40 cm en een gewicht van nog geen 400 gram het voor elkaar?

Het oude record stond op naam van een Siberische wulp die 6500 km in 3-5 non-stop vliegdagen aflegde van Australië tot ver in China. Ook dat werd met ‘satellite tracking’ vastgesteld.

Het Dode Dier van de Week (DDW) is een skeletfragment van een wolharige mammoet, een atlas om precies te zijn. De makers en luisteraars van het radioprogramma ‘Atlas’ zal ik duidelijk maken dat het woord atlas meer is dan een verzameling landkaarten en de mythologische figuur Atlas, die de hemel op zijn schouders moest torsen. De atlas is namelijk ook een uitermate belangrijk deel van het skelet van een zoogdier. Het is de eerste wervel van de wervelkolom, de wervel waar de schedel op rust en draait, via de tweede wervel, de axis of draaier genaamd.

De mammoet-atlas die ik meeneem is circa 20.000 jaar oud, gevonden op de Maasvlakte en afkomstig van de bodem van de Noordzee waar heel veel fossielen van ijstijddieren liggen. Ze komen boven met zandopspuitingen en in de netten van vissersboten.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Elena N. Bodnar, Raphael C. Lee en Sandra Marijan uit Chicago verkregen op 14 augustus 2007 het patent (US 7255627) op een ‘kledingstuk dat omgebouwd kan worden tot een of meer gezichtsmaskers.’ Hun intentie daarmee is (1) ‘een kledingstuk beschikbaar te maken dat gemakkelijk ongevormd kan worden tot een gezichtsmasker’ en (2) ‘het verhogen van de bereikbaarheid van gezichtsmaskers’.

Het betreffende kledingstuk is een gewone BH, een bustehouder, waarvan de twee cups losgemaakt worden en over mond en neus geplaatst kunnen worden. Eén cup kan door de eigenaar (drager) van de BH gedragen worden, bijvoorbeeld bij een aanval met een biologisch wapen of gewoon om vieze luchtjes niet in te hoeven ademen, de andere cup kan worden uitgedeeld aan een behoeftige. De veelbesproken ‘War on Terror’ heeft de uitvinders aangezet tot het patenteren van deze vondst.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s