De huisbioloog (Atlas – Radio 1), 19 oktober 2008

In uitzending 8 van ATLAS (Radio 1, zondag 19 oktober 2008, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ over:

Straatputten – Zondagochtend doe ik mee aan de eerste Rotterdamse straatputten-excursie waarbij onder leiding van stadsbotanicus Remko Andeweg een deel van de Rotterdamse straatputten zal worden onderzocht op de aanwezigheid van planten. We hopen op zeldzame varens, zoals de tongvaren en de zwartsteel.

In veel steden zijn de afgelopen jaren bijzondere varensoorten ontdekt in straatputten. Gestimuleerd door deze vondsten, wordt in steeds meer steden gericht aan rioolfloristiek gedaan. De kroon spant wat dat betreft de stad Utrecht waar inmiddels tienduizenden straatputten zijn onderzocht met honderden bijzondere vondsten als resultaat (1 op de 100 putten bevat varens). Ook in Wageningen zijn putten nauwkeurig onderzocht. Tijd om ook in de Maasstad eens in de putten (‘trottoirkolken’ voor de fijnslijpers) te kijken, vond bureau Stadsnatuur Rotterdam. Ik doe verslag van de zoektocht langs Rotterdamse rioolputten.

Het Dode Dier van de Week (DDW) is een specht. Het zijn er zelfs twee: de grote bonte specht en de groene specht. Het zijn allebei vrij algemene vogelsoorten. De laatste soort zien we steeds meer in steden. Ik ben een spechtenliefhebber en hou van hun geroffel op boomstammen. Samen met medici (waaronder een neurochirurg) van het Erasmus MC doe ik mee aan een onderzoek naar de vraag ‘Waarom spechten geen hersenletsel oplopen door hun gehamer?’. Daarvoor hebben we verse spechtenhersenen nodig.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Julian Vincent, Mehmet Necip Sahinkaya en W. O’Shea van de afdeling werktuigbouwkunde van de Universiteit van Bath ontwikkelden een nieuwe soort lichtgewicht hamer. Zij werden daarbij geïnspireerd door een hamer die het resultaat is van miljoenen jaren natuurlijke selectie: de specht.

Er is ook groot medisch nieuws uit Zweden: jonge vrouwen die veel koffie drinken (> 3 koppen per dag) hebben kleinere borsten dan vrouwen die minder koffie drinken. Het risico op borstkanker is dan ook kleiner. Ik moet de bron van dit bericht nog even checken, maar het lijkt te gaan om een serieus onderzoek.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s